Gelozia este un sentiment ciudat care apare din teama unui îndrăgostit că partenerul îl va trăda. Justificată sau nu, această îngrijorare poate distruge relaţia. Persoanele geloase, bărbat sau femeie, îşi tachinează partenerul, fiecare utilizând metode diferite. Cum se manifestă gelozia la femei?

Femeia geloasă caută probe materiale la consoarta sa: parfumuri, documente sau scrisori uitate în buzunarele hainelor, îi verifică telefonul. În lipsa oricăror dovezi, îngrijorarea sa nu se atenuează, dimpotrivă, creşte până la teama, uneori nefondată, de a fi părăsită. Gelozia feminină evoluează, ajungând la frământări şi chiar la căutarea continuă a rivalei sale. Femeia îşi imaginează întâlnirea care ar avea-o cu amanta partenerului, alcătuind tot felul de dialoguri şi replici pe care i le-ar spune, în speranţa de a o înjosi şi demoraliza. Dacă s-ar dovedi, într-un final, infidelitatea persoanei iubite, marea majoritate a femeilor înşelate nu ar ezita să-i închidă uşa în nas celui pe care îl iubea. Doar un număr mic şi-ar ierta partenerul, însă nu fără a-i demonstra, cu orice ocazie, vinovăţia, dar şi a-i arăta cât este ea de bună.

Cum se manifestă gelozia la bărbaţi?
Bărbatul gelos îşi va supraveghea iubita sub toate aspectele, începând de la programul său de lucru, întâlnirile cu prietenele, relaţiile sale cu colegii etc. Treptat, va face remarci la felul cum se îmbracă, va adresa întrebări despre statutul bărbaţilor din anturajul ei, la atitudinea lor faţă de ea. El îi va limita autonomia, o va izola de amici şi familie. De foarte multe ori, dacă bărbatul obţine o mică probă a trădării de către persoana iubită, poate deveni violent, umilind sau demonstrându-şi forţa. Partenerul gelos nu va înceta să o domine prin toate mijloacele, dar pentru nimic în lume nu va renunţa la ea.

Gelozia – rezultatul unei iubiri imaginare
Psihologul Marianne Chouchan, într-un articol publicat pe site-ul doctissimo.fr, subliniază că pentru femeia geloasă dragostea se asociază cu întrebarea: „Mă iubeşte cu adevărat pentru ceea ce sunt?”, aceasta fiind rezultatul lipsei de încredere în sine. În timp ce pentru bărbatul gelos persistă teama că un altul i-ar putea atinge femeia, să-i „folosească” corpul, într-un cuvânt, să o posede. În timp ce partenera sa este plină de şarm, el este convins că ea caută să placă şi altora, ceea ce el nu poate suporta. În ambele cazuri, totuşi, este vorba de o tentativă disperată de a se realiza într-o dragoste imaginară perfectă, pe care ei încearcă să o construiască sau s-o întreţină.

Distribuie articolul: