Tinerii de pe ambele maluri ale Prutului au creat o asociație comună în Italia. Actul constitutiv al Asociației „Gaudeamus”, a fosts emnat la începutul acestei luni, 3 noiembrie. Sediul organizației îl găsiți pe strada Giuseppe Gaspari 2/4, Casalecchio di Reno, Bologna. Evenimentul a fost organizat de către un grup de studenți de la universitățile din Bologna, Padova și Veneția și tineri care au studiat sau urmează să studieze în Italia, originari din R. Moldova și din România. Acești tineri au decis să fondeze o asociație, care să răspundă exigențelor noii generații de migranți. Studenți din alte localități, cum ar fi Milano, Roma și Florența, și-au exprimat dorința de a adera la asociație, prima de acest gen în Italia, și care, se speră, va realiza proiecte cu și pentru implicarea tinerilor din peninsulă.

Asociația „Gaudeamus” a luat naștere în ziua când la Bologna a fost lansat primul Centru de Informare pentru moldoveni, la sediul acestuia, locație care va servi, pe viitor, și ca loc de întruniri pentru tinerii din Bologna. Olga Coptu, director al ziarului „Gazeta Basarabiei”, și Vasile Șimon, reprezentant al Asociației „Betania”, au fost cei care au susținut această inițiativă și au promovat-o la primul Seminar de Orientare și Integrare a studenților din Italia, care a avut loc în data de 20 octombrie. În cadrul seminarului, tinerii au primit sfaturi și din partea dlui Andi Rădiu, jurnalist la „Gazeta Românească”, despre importanța unei organizații studențești aici, în Italia, atât pentru comunicarea cu țara de origine, cât și pentu o mai bună organizare și colaborare cu instituțiile universitare și administrative din Italia.

În urma votului, Radu Mîrza, student la Facultatea de Drept a Universității din Bologna, a fost ales președintele al asociației nou-create. Necesitatatea creării unei astfel de asociații s-a născut din experiența și problemele cu care se confruntă studenții aflați la studii în Italia: lipsa informației în legătură cu obținerea și reînnoirea unor acte, dificultățile la admitere, accesul la asigurare medicală etc.

Asociație neguvernamentală și apolitică, „Gaudeamus” a fost înființată pentru o mai bună colaborare cu studenții aflați pe întreg teritoriul Italiei. Scopul asociației este promovarea și susținerea intereselor comune ale tinerilor în vederea creării posibilităților de participare a acestora la viața socială și facilitarea integrării lor în societatea-gazdă. Asociația își propune să lucreze în cadrul unor proiecte și programe, să colaboreze cu alte asociații studențești, să implementeze activități de socializare, să organizeze seminare și conferințe care să contribuie la dezvoltarea multiculturală a tinerilor.

Obiectivele principale ale asociației sunt: dezvoltarea relațiilor între tineri prin intermediul activităților din diferite domenii (învățământ, turism, sport, cultură și educație) și informarea despre oportunitățile de care pot beneficia studenții, despre activitățile curriculare și extracurriculare, în vederea consolidării perspectivelor de viitor într-un stat străin.

La sfârșitul reuniunii, Olga Coptu a îndemnat studenții să participe activ, subliniind importanța contribuției fiecăruia pentru activitatea și buna organizare a asociației.

Alexandra Hanganu, Bologna
GAZETA BASARABIEI 

Distribuie articolul: