Galina Leșco este șefa Centrului de sănătate prietenos tinerilor „Neovita” și medic obstetrician-ginecolog, iar zilele trecute a acordat un interviu portalului e-sanatate.md. Galina Lașco a dezvăluit mai multe detalii despre experiențele dure și problemele prin care trece generația tânără din republica noastră. 

Anual, la Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Neovita” se adresează între 12.000 și 13.000 de tineri, dintre care doar 5000 se adresează pentru consultații.

Pentru că lucrează zilnic cu tinerii și adolescenții din țara noastră, Galina Leșco vine cu sfaturi practice pentru părinții cu copii ajunși deja la vârsta adolescenței, care au nevoie de discuții și ghidare cîn ceea ce privește educația sexuală: „Mulți părinți se tem să facă acest lucru, pentru că la rândul lor cu ei n-a discutat nimeni. Erau alte vremuri și înțelegem acest lucru. Totuși, sarcinile generației actuale și a celei precedente, în ceea ce privește educația sexuală, diferă mult. Trebuie să le dăm posibilitate adolescenților să se orienteze corect în informația existentă, să poată face diferență între o informație greșită și una corectă, dar și cum își pot atribui lor această informație, potrivit vârstei. Noi discutăm și evaluăm tinerii tot timpul înainte de a-i informa și observăm că ei vin cu un amalgam de cunoștințe cu concepte greșite, care până la urmă determină niște comportamente riscante. Și presa, și părinții, și cu părere de rău și unii medici transmit multe concepte greșite. De exemplu, utilizarea prezervativului. Unii lucrători medicali filosofează pe tema gradului de protecție a prezervativului, că n-ar fi sigur pentru infecții, etc. Da, desigur, nu puteam da o garanție de 100%, dar trebuie să diminuăm riscurile. S-a demonstrat că în momentul în care noi spunem că de unele infecții prezervativul ne protejează și de altele nu, nu-l oprim pe adolescent de la relațiile sexuale, ci de la utilizarea prezervativului. Totodată, s-a demonstrat că tinerii cu care s-a discutat despre relațiile sexuale, își încep viața sexuală mai târziu. Discuțiile trebuie să înceapă până la 13-14 ani. Interesul lor față de această temă apare pe la 11-12 ani, când încep schimbările în organism. Ar fi straniu ca tinerii să nu-și pună întrebări despre propriul organism. La fel de important este ca atunci când tinerii întreabă, să primească și un răspuns, deoarece atunci când nu-l obțin de la părinți, de la oamenii apropiați, se documentează din internet”, declară medicul.

În ceea ce privește diferența preocupărilor și problemelor cu care se confruntă tinerii de la sat și cei din zona urbană, Galina Leșco a punctat: „Tinerii de la țară au și mai puțin acces la informații corecte, la servicii de calitate și se confruntă cu mai multe proleme decât cei din mediul urban. Cu părere de rău și rata suicidului este mai mare printre tinerii de la țară și nașterile la adolescente sunt mai multe la țară. Acestea sunt legate direct de accesul la informație, la educație și de oportunitățile de dezvoltare. La țară, fetele absolvesc nouă clase și nu au unde să se ducă, ca în societățile cele mai dezvoltate, singura modalitate de a-și ridica statutul este să devină mamă. Ne întoarcem însă la modele de comportament a societăților foarte puțin dezvoltate.”

Amintindu-și de cele mai dure cazuri cu care s-a confruntat recent, medicul obstetrician-ginecolog a dezvăluit: „Din experiența noastră, cel mai mare impact asupra copiilor îl au cazurile de violență sexuală asupra minorilor. Sunt lucruri ce n-ar trebui acceptate. De cele mai multe ori acești copii rămân marcați pe viață, dar într-un fel și acuzați de societate. Am avut cazul unei copile care a fost violată de la 14 până la 17 ani de cel de-al doilea soț al mamei. I-a strivit toată personalitatea și a transformat-o în nimeni și când fetița îi spunea mamei despre asta, mama i-a spus să nu zică la nimeni din cauză că strică autoritatea familiei. Când a ajuns la noi, ca personalitate fetița a fost omorâtă. Aceste cazuri sunt dintre cele mai grele. Deseori ne este mai complicat să lucrăm cu părinții, decât cu adolescenții singuri. Am avut cazuri când părinții au venit cu fetița însărcinată în 30 de săptămâni și ne-au spus: «Tăieți-o, omorâți-o, ce vreți aia faceți, dar daține-o înapoi negravidă, că nu ne putem uita în fața neamurilor. Când le-am spus că e imposibil, s-au supărat pe noi. Avem însă foarte multe cazuri: cu HIV/SIDA, tinere traficate, tineri care se confruntă cu violența în familie, etc.”

Galina Leșco și-a exprimat opinia și cu privire la fenomenul compensării dragostei părintești cu banii trimiși de către părinții aflați în străinătate: „Sunt foarte pesimistă la acest capitol. Părinții sunt deja personalități formate, dacă aceștia nu au fost schimbați în perioada adolescenței când se creează sistemul de valori, ulterior este foarte greu să se schimbe. Dacă n-au fost formați să-și asume niște responsabilități față de propria viață sau văd responsabilitatea față de propriii copii prin trimiterea de bani, este foarte greu să îndrepți lucrurile”, a mărturisit Galina Leșco.

Șefa Centrului de sănătate prietenos tinerilor „Neovita” a mai declarat, în interviul pentru e-sanatate.md, că funcția de părinte nu are zile de odihnă și nici concediu: „În momentul în care ne-am asumat marea responsabilitate și fericire de a deveni părinți, ne-am asumat un job pe viață. Este foarte important să investim în copiii noștri până ei ies în lume, până la 20 de ani. Să facem investiții emoționale, pozitive, să comunicăm cu ei permanent.”

Foto: Facebook