Deși s-a născut și a copilărit în satul Sagaidâc din Cimișlia, în Republica Populară Chineză se simte ca acasă. Gabriela Cojocaru a dezvăluit într-un interviu pentru EA.md, cum a ajuns atât de departe de casă și cum este viața în țara care a „adoptat-o”.

Dacă tot mai mulți tineri preferă să-și facă studiile sau să-și găsească un job undeva în Europa sau chiar America, puțini sunt cei care ajung tocmai în China. Datorită ambiției, perseverenței și unui mare vis – cel de a deveni actriță, Gabriela Cojocaru a reușit să-și clădească primele trepte spre o carieră de succes în una dintre cele mai populate țări din lume.

„În prezent locuiesc în China, în orașul Chongqing, un megapolis care e considerat cel mai mare ca suprafață și cel mai populat oraș din lume, cu peste 30 de milioane de locuitori. Am venit aici după finalizarea studiilor la Colegiul Național de Coreografie din Chișinău.

Înainte de a ajunge aici eram studentă, mai câștigam un ban datorită nunților noastre, care mereu au nevoie de voie bună și dansatori”, povestește Gabriela.

„Când am ajuns în orașul Chongqing, am avut o senzație că, în sfârșit, m-am întors acasă”

„Prima oară am vizitat China la vârsta de 15 ani. Împreună cu colegii și coregraful nostru am fost pe un contract de vară în calitate de dansatori, în toamnă întorcându-ne la studii în Moldova. Lucrul care m-a marcat când am coborât din avion pentru prima oară în China, a fost aerul și clima foarte umedă, dar și cerul mereu gri.”

„M-a impresionat enorm poporul chinez, mereu zâmbitori, mereu prietenoși, ba chiar foarte călduroși cu turiștii. După contractul de trei luni m-am întors în Moldova cu gândul că, la sigura mă voi întoarce în China. S-a întâmplat în 2014. Nu știu cât de straniu sau ne patriotic ar suna, dar când am ajuns în orașul Chongqing, am avut o senzație că, în sfârșit, m-am întors acasă. Prietenii mei chinezi chiar iubesc să glumească pe seama mea: „Gaby, tu în viața trecută la sigur ai fost o chinezoaică!””

Bucătăria chineză

„Cel mai greu de la început, cred, mi-a fost să mă acomodez cu bucătăria lor și desigur limba chineza. Prima jumătate de an mâncam doar fast-food și, doar după ce am încercat HOT-POT (oală fierbinte), am înțeles câte am pierdut în acele 6 luni în care refuzam chiar și să gust. Mi sa părut foarte straniu că la chinezi, cu cât mai urât, poate chiar dezgustător arată mâncarea, cu atât e mai gustoasă.

Mi s-a părut straniu că chinezii nu atrag atât de mult atenție la amenajarea unui restaurant, cât la gustul bucătăriei și primirea călduroasă a oaspeților din partea personalului de deservire.”

Limba noastră-i o comoară, iar mandarina o vorbesc toți

„Am avut un șoc când am aflat că fiecare oraș din China are dialectul sau, adică o limbă aparte, iar limba de stat este limba mandarină pe care o vorbesc toți chinezii. Sunt chinezi care nu se înțeleg între ei uneori, deoarece sunt din orașe diferite și fiecare vorbește pe dialectul său, dar desigur mai rar, pentru că limba de stat, desigur, o vorbesc toți.”

Cum a ajuns să facă vlogging și actorie

„În prezent fac blogging și actorie. A fost un drum lung până a mă regăsi în ceea ce fac și până a înțelege că actoria e tot ce îmi doresc.

De la bun început am lucrat în calitate de dansatoare într-un Aqua Park , după care am fost coregraf la o grădinița de copii și un studiou de maturi, unde predam dansurile, mai apoi am fost și manager într-un un hotel de 5 stele.

Cel mai interesant a urmat să se întâmple la sfârșitul anului 2017, când abia apăruseră platformele, unde se putea face live. În timpul liber care îl aveam făceam live pe o platformă de socializare chinezească, unde am primit un mesaj cu o propunere de a face blogging. Mi s-a părut straniu, nu știam nimic despre asta, dar am încercat, am mers la un casting după care m-am concediat de la hotel, am semnat contract cu compania cu care lucrez până acum. Astăzi sunt bloggeriță sau mai bine zis vloggeriță care face video hazlii în limba chineză, pe o platforma chinezească numită Douyin, care în Europa este cunoscută drept TIK TOK.”, povestește tânăra.

„Când am ajuns la un million de fani, lucru anulat octombrie 2018, am primit propunerea de a juca un rol principal într-un film chinezesc. A fost o surpriză pentru mine. După filmările care au decurs timp de două luni am început a face lecții de actorie și m-am îndrăgostit complet.”

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Azi am avut o lecție de actorie pe tema: emoții negative , dragoste fata de sine , și vorbirea prin priviri 😇. A fost o lecție de 4 ore , intensiva , productiva , emoționantă ☺️. Am ris , am plins , am retrăit 😭. Dragii mei , cea mai buna investiție , e investiția in sine ❤️❤️❤️. Iubiți-vă , vorbiți cu voi însuți , respectati-va și faceti doar ceia ce va place 🥰🥰🥰. Eu astăzi sunt foarte foarte fericita , demult am vrut sa iau lecții la aceasta profesoara , e o profesoara foarte puternica , a făcut studiile de regizorie , actorie in America, o vedeți pe ultima poza 😍. Iubesc viața , va iubesc pe voi . #Gabrielachina

Публикация от Gaby潇潇 (@gabriele___k)

„Acum primesc invitații la televiziunea chineză de a participa în show-urile lor, de asemenea continua propunerile pentru a juca diverse roluri în filme. Drumul pe care l-am ales este încă foarte lung și foarte greu, cel mai important e că știu ce îmi doresc și unde vreau să ajung.”, continuă aceasta.

„Câștigurile pe care le obțin cu ajutorul Internetului sunt destule pentru a lua în chirie un apartament de 250 de dolari, a face cumpărături la magazinele care îmi plac și pentru ai ajuta uneori pe cei de acasă.”

„Ce m-a impresionat cel mai mult la ei?”

„Dacă cineva te invită la o cină asta înseamnă că el plătește, e o regulă care niciodată nu se încalcă aici în China și dacă propui să plătiți în jumate sau să plătești tu, ar însemna că nu respecți deloc persoana care te-a invitat.

Mi sa părut foarte ciudat că aici, tinerii căsătoriți care au un copil, îl lasă cu buneii de la cea mai mică vârstă, 2-3 luni  și pleacă la lucru. În fiecare zi observ o mulțime de bătrâni cu copii de doar câteva luni, în ograda blocului, pe care îi leagănă și se joacă cu ei.”

Moldova sau China?

„În viitor nu mă văd acasă, în Moldova, nici nu pot să spun că mă voi stabili cu traiul aici pentru tot restul vieții. Vedem cum vor decurge lucrurile.

Este o vorba cu care mulți nu vor fi de acord, dar care în prezent mă reprezintă: casa nu e acolo unde te-ai născut, ci acolo unde îți este bine.

Cel mai dor îmi este de părinți, de satul unde am crescut, de mahala, de dealurile verzi vara și soarele care apune mereu în culori diferite. Îmi vine mereu pofta de măliguță cu jumere, de plăcintele cu brânză și de vinul roșu din beciul de acasă.

Nu contează unde voi fi în viitor, dar mereu voi reprezenta țara Moldova și nu voi uita niciodată unde m-am născut și unde am crescut”, își încheie povestea Gabriela.

Gaby nu este populară numai pe rețelele de socializare din China, ci și pe Instagram, acumulând peste 11 mii de urmăritori, cei mai mulții fiind conaționalii noștri. Tânăra ține legătura cu moldovenii și le povestește și arată viața pe care o trăiește acolo, la mii de kilometri de Moldova.

Sursa foto, video: Facebook.com, Instagram.com