De când este antrenorul naționalei de fotbal, Gabi Balint a generat destule discuții între microbiști și a atras diverse păreri. Cu o figură remarcabilă și un nume lipsit de echivoc în sport, acesta rareori a acordat interviuri în altă presă decât cea de specialitate. Astăzi, vă lăsăm să-l descoperiți pe omul și bărbatul Gabi Balint, și câte ceva despre relația lui cu femeile. Când ați decis că veţi veni în Moldova, ce v-a făcut să raspundeţi provocării?
– În decembrie 2009 mi s-a facut propunerea de către președintele (Federației Moldovenești de Fotbal, n.r.) Pavel Cebanu. Am considerat că e o provocare interesantă și o carte de vizită importantă în viața mea de antrenor. Am făcut tot posibilul să reprezint cu cinste și să aduc o imagine pozitivă Republicii Moldova în acești 2 ani, din punct de vedere fotbalistic – și sunt destui care au apreciat asta.

Așteptările de la fotbalul moldovenesc și rezultatele obținute – care este raportul dintre acestea două?
– Așteptările nu au fost mari, cunoscând valoarea fotbalului moldovenesc. Sincer, cred că se putea mai mult, eu nu pot să mă declar mulțumit de rezultate. Au fost însă și lucruri bune. Am încercat să schimb mentalitatea jucătorilor și cred că într-o anumită măsură am reușit.

Înseamnă aceasta că fotbalul a fost cel mai important aspect în acești 2 ani în care ați trăit și profesat în Moldova?
– Cred că a fost o experiență interesantă, din care am învățat multe lucruri. Am avut trăiri interesante, cu bune și rele, eu rămânând pe viață apropiat de țara și oamenii de peste Prut.

Ca să ajung la subiectul care ne interesează, credeţi că aţi putea să antrenaţi o echipă de femei, fotbaliste?
– Nu m-am gândit niciodată la asta! (râde amuzat) Cred că femeile ar fi mai disciplinate tactic decât barbații, mai ascultătoare, mai ales dacă e vorba despre basarabence… (râde) Totuși, nu cred că aș putea antrena o echipă feminină.

Presa romanească, în special presa galbenă, deseori a reflectat viaţa dvs personală. Cum faceţi față acesteia și cum vă apăraţi intimitatea?
– S-au scris multe lucruri neadevărate la adresa mea. Am încercat să stau departe de ele, să nu le pun la suflet. Trăiesc pentru mine și pentru persoanele care îmi sunt dragi. Nu-mi place să-mi pun viața personală pe tarabă.

Ce lecție de viaţă ați învățat de la o femeie?
– Cea mai importantă femeie din viața mea, de la care am învățat nenumărate lecții despre viață a fost mama mea, cu siguranță. De la ea am învățat ce înseamnă bunătatea, onestitatea, sacrificiul și încă multe altele…

Care sunt calitățile pe care le apreciați la o femeie?
– Cel mai mult apreciez la o femeie independența. Îmi plac femeile care sunt creative, talentate, inteligente, care își propun un scop în viață. Ca aspect fizic, apreciez naturalețea și nu frumusețea artificială. Nu suport falsitatea, minciuna, ipocrizia…

Și totuși, ce vor bărbații – într-o relație?
– Off… multe vor bărbații… (râde) Eu vreau un singur lucru. Atâta timp cât există sentimente de ambele părți, să trăim fiecare moment la intensitate maximă, să dăm tot ce avem mai bun din noi, să facem ceea ce simțim în fiecare clipă. Iar în momentul în care sentimentele dispar, să avem tăria să punem punct relației, să nu stricăm tot ce a fost frumos înainte, implicându-ne în certuri și infidelități, așa cum se obișnuiește, din păcate.

Dar ce înseamnă fidelitatea pentru Gabi Balint?
– Fidelitatea este direct proporțională cu dragostea. Logic, nu? (zâmbește) Atâta timp cât există sentimente, există și fidelitate. E mai frumos sa-i spui: „Baby, nu te mai iubesc și vreau să terminăm relația”, decât să te justifici după ce ești surprins într-un pat străin cu: „Baby, nu e ceea ce crezi!”

Statutul și poziția materială fac un bărbat mai sigur atunci când abordează o femeie?
– Categoric. Îi dă mai multa încredere de sine, mai multă relaxare în abordare. Însă, atunci când abordezi o femeie, trebuie să iei in calcul și faptul că poți fi refuzat și să privești aceasta cu înțelegere, nu ca pe o lovitură în orgoliul masculin. Personal, prefer femeile care mă acceptă așa cum sunt eu și nu pentru cine sunt sau ce am.

Ați pomenit de orgoliu masculin. Ca sportiv, nu sunteți mai sensibil în această privință? Pentru că în sport există întotdeauna dorința de a fi cel mai bun, altfel nu poți să câștigi…
– Așa e. În sport e valabil, însă trebuie să știi și să pierzi, iar atunci când se întamplă, să o faci cu demnitate, recunoscând că adversarul a fost mai bun decât tine. Totuși, să te gândești la revanșă și să te pregătești mai bine!

Care sunt 5lucruri pe care ați dori să le realizați în următorii 5 ani?
– Niciodată nu îmi fac planuri pe termen lung. În viață am luat destule decizii importante, bazându-mă pe maturitatea și inteligența mea. Asta nu înseamnă că întotdeauna mi-a ieșit cum am dorit. Important este să fiu sănătos, să progresez în profesia mea și să cred în continuare în tot ceea ce fac.

Distribuie articolul: