Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei, în 2016 s-au comis 618 infracţiuni ce atentează la viaţa sexuală. Din ele, 333 au fost violuri, iar 285 - acţiuni violente cu caracter sexual. Pentru data de 8 martie se anunță un marș cu genericul „NU este NU”. Organizatorii vor să transmită mesajul că în societatea noastră nu se respectă voința femeii la capitolul sex, lucru care trebuie să se schimbe. În societatea noastră deseori "Nu" este interpretat ca "Da", fetele fiind educate de mici să fie "misterioase", iar băieții să interpreteze un "Nu" ca pe un "Da", așa cum se presupune că femeile mereu și-ar dori atenție și ar fi oricând disponibile pentru relații sexuale, doar că s-ar rușina s-o spună în mod direct. „Asemenea intrepretări sunt greșite. NU înseamnă NU. Acesta este mesajul pe care trebuie să-l transmitem întregii societăți”, conchid organizatorii Primului Festival Feminist din Moldova. Dacă aveți aceeași viziune, alăturați-vă organizatorilor. Miercuri, 8 martie, la ora 11.45, coloana va porni din fața centrului comercial UNIC.

Grupul de Inițiative Feministe din Moldova, în colaborare cu Platzforma și Asociațiile Oberliht și GENDERDOC-M, organizează prima ediție a Festivalului Feminist, cu genericul “Revendicarea Consimțământului”. Iată cum explică organizatorii necesitatea unui asemenea festival:

„Anul 2016 a fost un an plin cu știri despre violuri, abuzuri fizice și crime comise cel mai des împotriva femeilor: 18 femei din Internatul Psihoneurologic din Bălţi au fost violate, iar violatorul Stanislav Florea a plecat liber din sala de judecată. Am citit despre Cristina, minora din Strășeni, dispărută apoi găsită moartă; despre Victoria Pruteanu care a fost arestată pentru că s-a autoapărat de agresor reușind în acest fel să rămână în viață; despre o altă tânără de 18 ani din satul Recea care a fost omorâtă de către soț și lista continuă. Multe cazuri nu au fost mediatizate, iar victimele abuzurilor sexuale, fizice, verbale, economice și emoționale au rămas în anonimat și probabil niciodată nu vom ajunge să le cunoaștem. Suntem o societate care justifică violul și violența asupra femeilor, le încurajăm pe victime să tolereze violența și apărăm violatorii și agresorii. Conform studiului din 2015 “Bărbații și egalitatea de gen”, realizat de Centrul de Drept al Femeilor, mai mult de 30% dintre bărbați și mai mult de 23% dintre femei sunt de acord că dacă o femeie nu opune rezistență fizică atunci când este violată, nu se poate spune că a avut loc un viol. Mai mult de 13% dintre bărbați și mai mult de 6% dintre femei consideră că femeile își doresc să fie violate. Aceste constatări sunt de neconceput, deoarece NU înseamnă NU, iar lipsa unui acord clar de a avea un contact sexual este automat un viol”.

Consimțământul înseamnă oferirea acordului de a intra într-o relație sexuală, precum și dreptul de a spune NU situațiilor incomode și intimidante, indiferent dacă acestea au loc într-un spațiu privat sau public. Organizatorii festivalului vor să transmită mesajul că orice contact fizic sau sexual cere acordul mutual. Fusta scurtă, rujul roșu, zâmbetul de pe buze, cantitatea de alcool consumată, starea civilă nu sunt indicatori că o femeie ar vrea să întrețină o relație sexuală. Consimțământul înseamnă respect față de partener/ă, precum și față de propriul corp și persoană. 

capture-20170306-110255Printre oamenii publici care susțin cauza se numără jurnalistele Natalia Morari și Nata Albot. Pe pagina sa oficială de facebook, Nata Albot a scris:

Dacă și pe voi vă dor știrile cu femei maltratate de soții lor, cu adolescente violate și omorâte sau cu femei de starea sănătății cărora profită directori de internate și dacă vă aflați la Chișinău, mergeți la activitățile planificate în prima ediției a Festivalului Feminist. Genericul acestuia este Revendicarea Consimțământului și nu, nu este despre cine este mai important în casă, soțul sau soția. Majoritatea activităților se întâmplă seara. Luați-vă copiii adolescenți. Cred că ar putea primi cea mai bună lecție de viață.”

În cadrul primului Festival Feminist din Moldova sunt planificate mai multe activități. Astăzi, la ora 19:00, vor avea loc discuții publice la „Teatru – Spălătorie”, pe strada Mihai Eminescu 72 despre consimțământ ca parte a educației sexuale. Invitații se vor lămuri cu ajutorul specialiștilor despre formele de cultivare a respectului pentru integritatea fizică și emoțională a persoanei. Vor răspunde la întrebările oaspeților psihologa Lilia Gorceag (Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor şi Potenţialelor Victime ale Traficului de Fiinţe Umane) și avocata Oana Gîrlescu, (Mental Disability Advocacy Centre).

Citește și: Da’ Polina Ceastuhina e lesbiană? Președinta „Genderdoc-M” explică de ce greșim atunci când judecăm omul după haine și lungimea părului

Mâine, 7 Martie, la ora 18.00, tot la Teatrul „Spălătorie” va fi proiectat filmul „Bacalaureat” în regia lui Cristian Mungiu, care va fi urmat de o discuție publică despre violența sexuală în instituțiile de învățământ din Moldova și despre cum sunt tratate victimele abuzului sexual către exponenții sistemului judiciar. Printre invitați se numără avocata Gabriela Şoronga (Biroul Asociat de Avocați ”Partenerii Justiției”), actrița Doriana Talmazan (co-fondatoare Teatru-spălătorie). Va modera discuțiile Polina Ceastuhina – activistă, membră a Grupului de Inițiative Feministe, directoarea asociației Genderdoc-M.

Miercuri, 8 martie, la ora 12.00, va porni marșul Primului Festival Feminist din Moldova. La ora 20.00 puteți urmări performance-ul „Limba noastră-i foc ce arde” de Artiom Zavadovsky (Locație: Teatru-spălătorie), iar la 21.00, va avea lov o petrecere tematică, „Star Wars: The Pussy Strikes Back” (Locație: Bar-spălătorie, str. M. Eminescu nr. 72).