În ajunul zilei 31 mai, decretată „Ziua Mondială fără Tutun” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, studenţii catedrei de Comunicare din cadrul Universităţii de Stat s-au întrunit la o conferinţă de presă. Organizatorii şi-au dorit să aducă în vizorul fumătorilor prejudiciile pe care aceştia le aduc cetăţenilor nefumători, dar şi modul în care fumatul dezechilibrează mediul natural. Organizatorii au anunțat că au efectuat un sondaj pe un eşantion de 100 persoane din diferite regiuni ale ţării. Au fost interogaţi 65 bărbaţi şi 35 femei, patru dintre ei fiind minori. Din cele 100 persoane, 51 s-au declarat fumători şi 49 nefumători. Niciunul din fumători nu a fost amendat niciodată pentru că a fumat în locurile publice.

În același timp, 95% din intervievaţi nu au ştiut de existenţa unei legi care interzice fumatul în unele spații publice. Este vorba de Legea privind tutunul, nr.278, intrată în vigoare la 07 martie 2008. Conform articolului 16 al acestei legi, este interzis fumatul, printre altele, în următoarele locuri publice:

  • în magazine, în piețe agricole și industriale, pe terenuri de joacă;
  • în săli de aşteptare, în autogări, aerogări, gări feroviare, în staţii de aşteptare a transportului public, în zone de agrement şi de odihnă, cu excepţia spaţiilor destinate exclusiv fumatului;
  • în cadrul tuturor evenimentelor publice distractive organizate în spaţii închise sau la aer liber. 

Cât despre spațiile destinate exclusiv fumatului, acestea trebuie să fie strict separate de spațiul public, astfel ca fumul să nu pătrundă acolo unde sunt nefumători, să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și să nu depășească mai mult de jumătate din suprafața totală a localului. 

Mai nou, la 15 mai curent a intrat în vigoare o nouă prevedere a aceleiași legi. Aici, restricțiile vizează spațiile private:
„Se interzice fumatul în încăperile private accesibile publicului larg şi în mijloacele de transport private în care se află minori.” 

În cadrul conferinței, Petru Iarmaliuc, membru a Cercului de Dreptul Refugiaţilor din cadrul Centrului de Drept al Avocaţilor, a analizat situaţia fumătorilor din Republica Moldova și a prezentat argumente pro şi contra articolului 16 din această lege. În plus, juristul a vorbit și despre articolul 37 din Constituție, care prevede că „Fiecare om are dreptul la un mediu înconjurător nepremejdios din punct de vedere ecologic pentru viaţă şi sănătate”. 

Reprezentantul Ministerului de Interne, Vladimir Cozacov, a spus că în anul 2011 au fost organizate peste 2000 de lecţii la tema „Fumatul ucide”. Lecțiile publice s-au desfășurat în şcoli şi licee. Prin aceste campanii de informare, autoritățile își propun să susțină modul sănătos de viaţă în rândul minorilor. Pe lângă acestea, conform Ministerului de Interne, o serie de acţiuni de informare se desfăşoară şi în rândul tinerilor şi adulților.

În ultimii zece ani, fumatul a devenit o problemă majoră în Republica Moldova, care avansează tot mai mult. În prezent, autoritățile nu dispun de estimări oficiale ale numărului de fumători. Potrivit datelor generale din 2007, proporția fumătorilor în rândul bărbaţilor este de 49%, dar procentul este mare şi printre femei: aproape fiecare a 8-a femeie adultă fumează zilnic (12%).

La evidenţa Institutului Oncologic se află peste 2000 de bolnavi cu cancer pulmonar. Cele mai frecvente cauze de deces prin boli atribuite fumatului sunt cancerul de buze, de gură şi faringe (cu o incidență de 92% la bărbaţi şi 61% la femei), cancerul pulmonar (90% – bărbaţi şi 79% – femei), cancerul de laringe (81% – bărbaţi şi 87% – femei).

Conferinţa organizată a avut drept scop promovarea libertăţilor umane în măsura în care acestea nu atentează la bunăstarea şi sănătatea celorlalţi cetăţeni.

Distribuie articolul: