Fumatul este foarte dăunător în timpul sarcinii, ducând la posibile maladii și malformații severe la copil, iată de ce este interzis de toți medicii. Un nou studiu vine cu un argument în plus: dacă femeile fumează în perioada în care sunt gravide, fiicele lor vor avea un risc crescut de a dezvolta, la maturitate, obezitate şi diabet gestaţional. Relaţia dintre fumatul în timpul sarcinii şi efectele negative asupra copiilor au fost deseori investigate; mult mai puţine şi neconcludente au fost studiile asupra efectelor ce persistă până la maturitate. Mamele participante la studiu (în total, 80.189) au fost clasificate în trei categorii: nefumătoare, fumătoare de nivel moderat (1-9 ţigări pe zi), fumătoare de nivel ridicat (peste 9 ţigări pe zi). Dintre fiicele studiate, 7.300 au devenit obeze şi 291 au dezvoltat diabet gestaţional (o formă specifică de diabet, care apare în cursul sarcinii), arată studiul efectuat de specialişti de la Universitatea Lund (Suedia) şi National Institutes of Health din SUA.

Şansele de apariţie a diabetului gestaţional au crescut cu 62% la fiicele care fuseseră expuse, în viaţa intrauterină, la niveluri moderate ale fumatului matern, şi cu 52% la cele care fuseseră expuse la niveluri ridicate. Fiicele expuse moderat aveau şanse cu 36% mai mari de a deveni obeze , cele expuse puternic – şanse cu 58% de a dezvolta obezitate. Rezultatele s-au menţinut chiar după ce au fost făcute corecţiile necesare pentru factori ca: vârsta, număr de naşteri, masa corporală, modalitatea de a naşte, greutatea la naştere, etc.

Autorii sugerează că mecanismele posibile din spatele acestor corelaţii ar putea consta în alterări ale reglării apetitului şi saţietăţii, care au fost descoperite în cadrul unor studii pe animale. Alte efecte ale expunerii prenatale la nicotină includ: moartea în număr mai mare a celulelor beta producătoare de insulină din pancreas şi amplificarea expresiei genelor asociate cu factorii de transcripţie, ce duc la formarea celulelor adipoase; aceste efecte ar putea fi corelate, respectiv, cu apariţia diabetului şi a obezităţii.

În concluzie, spun autorii, aceste date arată că femeile expuse la tutun în timpul vieţii intrauterine au un risc mai mare de a dezvolta diabet gestaţional, iar efectele fumatului matern nu se observă doar în copilărie, ci se întind până la vârsta adultă. Faptul este cu atât mai îngrijorător, cu cât în multe ţări se înregistrează o creştere a numărului de fumătoare în rândul femeilor tinere.

Sursa: Sciencedaily.com 

Distribuie articolul: