Ţara plasată pe locul patru în lume după populaţie, Indonezia,este atacată de mrejele fumatului necontrolat. Aici este perfect legal pentru un copil de orice vîrstă să cumpere şi să fumeze ţigări. De aceea, deja o treime din copiii indonezieni încearcă să fumeze pînă la vîrsta de zece ani. Chiar dacă este greu de crezut, Aldi Ilham, din Sukabumi, a început să fumeze de la patru ani, iar astăzi are opt ani şi fumează un pachet de 20 de ţigări pe zi. Copilul primeşte acum ajutor pentru independenţa lui pentru că organismul său fraged este serios afectat de efectele fumatului.
Încă o fotografie şocantă a unui copil fumător din Indonezia a apărut cu cîţiva ani în urmă, în care era pozat un copil de doi ani, Ardi Rizal, a cărui organism a fost distruns considerabil în cea de-a 40-a zi de fumat, iar acum el se luptă cu handicapul obţinut.
Deşi vîrtsa la care acesti copii au inceput a fuma este şocantă, aceasta nu este o raritate în Indonezia. Se estimează că aproximativ 1 milion de copii sub vîrsta de 16 ani sunt fumători, şi că fiecare al treilea copil încearcă să fumeze pînă la vîrsta de 10 ani.
Primind această veste, filantropul şi totodată primarul oraşului New York, Michael Bloomberg s-a angajat într-o campanie de reducere a consumului de tutun în ţările cu un număr mare de fumători, donînd 220 milioane de dolari. Miliardarul a semnat astăzi angajamentul respectiv, la a 15-a Conferinţă Mondială a Sănătăţii la Singapore.
Banii vor merge spre iniţiativele ca: legi antifumat, avertismente grafice pe ambalaje, majorarea taxelor etc. Accentul va fi pus pe ţările în care se consumă tutun cel mai mult din lume, China, India, Indonezia, Rusia şi Bangladesh.
Într-o declaraţie Bloomberg a comentat că deoarece tutunul ucide în fiecare zi, lumea trebuie să se angajaze într-o luptă aprigă împotriva tutunului şi s-o menţină cît va fi nevoie.
Michael Bloomberg, miliardarul din industria financiară, s-a clasat pe locul 5 în lista Cronicii de Filantropie „ca cel mai generos donator al anul 2011″.

Distribuie articolul: