Dafinul este cultivat în regiunile mediteraneene. Florile acestuia sunt de culoare gǎlbuie, poziţionate pe axul frunzei și au formǎ de bucheţele. Încă din Antichitate, medicii greci foloseau frunzele şi fructele de dafin pentru proprietățile sale benefice. Vezi mai jos care sunt acestea:

Frunzele de dafin, în formǎ de lance, degajǎ o aromǎ puternică, fiind foarte bogate în uleiuri esenţiale, uleiuri ce îi conferǎ proprietǎţi medicinale miraculoase. În zilele noastre, dafinul este recunoscut pentru efectele sale antiseptice, antivirale şi bactericide.

Este un remediu eficace împotriva plăgilor, aftelor şi abceselor dentare. Este considerat un sedativ natural. Infuzia are o acţiune beneficǎ asupra sistemului nervos, aducând echilibrul în caz de anxietate sau depresie. Stimuleazǎ digestia și creşte pofta de mâncare. Este recomandat ca un expectorant foarte preţios în rǎceli şi bronşite. Scade febra și este folosit cu succes în combaterea laringitelor, faringitelor, precum şi a gripei.

Proprietățile frunzelor de dafin folosite pentru uz intern:

Digestie grea – Se pune în mâncare 1-2 frunze de dafin.

Se face tratament naturist cu foi de dafin timp de o lună cu câte trei frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, câte una dimineața, la prânz și seara. Cei care au încercat această metodă de fortificare a digestiei cu frunze de dafin, spun că efectele de întărire a digestiei sunt remarcabile.

Dureri stomacale – o altă rețetă care ajută și la combaterea durerilor stomacale este: 2 frunze de dafin se fierb 4-5 minute, împereuna cu 5-6 cuişoare. Se consumă 2-3 căni pe zi. Efectul curativ nu ar trebui să întârzie.

Ceaiul de dafin curăță sinusurile și ameliorează indigestia.

Foile de dafin contra infecţiilor intestinale – se ia după fiecare masă câte o linguriţă de ulei de dafin, acesta va ajuta la distrugerea germenilor patogeni din intestine şi la calmarea durerii.

Intoxicaţii – 15-25 de frunze de dafin se pun în 200 ml (o cana) de apă clocotită. Se acoperă infuzia 15 minute, apoi se strecoară. Această infuzie din foi de dafin are efect antivomitiv imediat. Ca să aibă un efect mai puternic este necesar să se bea dintr-o dată, toată cantitatea de infuzie din frunze de dafin.

Decoctul obținut din frunze de dafin și băut pe parcursul unei zile, are darul de a întări sistemul imunitar.

Mestecând o frunză de dafin, putem vindeca rapid o stomatită.

Frunzele de dafin opărite cu apă clocotită, după răcire, poate fi folosit la gargare, pentru vindecarea răgușelii și a infecțiilor gingivale.

Proprietățile frunzelor de dafin folosite pentru uz extern:

Din fructele de laur se extrage un ulei gras, consistent, ca untul. Acesta este folosit la prepararea unguentelor şi  a emulsiilor analgezice, folosite în cazurile de artritǎ, reumatism şi dureri musculare.

Infuzaţi 125 gr de frunze într-un litru de apǎ. Decoctul este uneori folosit pentru frecţii împotriva nevralgiilor.

Măcerarea frunzelor de dafin într-o untură proaspat topită, iar apoi stoarse, devine rezultatul unei alifii care poate să amelioreze puseurile de reumatism ale articulațiilor.

Pulberea din frunze de dafin are proprietatea de a scǎdea febra.

Alte beneficii ale frunzelor de dafin:

Frunzele de dafin arse pe jăratic produc un miros foarte frumos în cameră și alungă insectele.

În antichitate, dafinul era un simbol al victoriei, dedicat lui Apolo. Sub formǎ de coroniţe (lauri) era oferit poeţilor şi generalilor victorioşi.

Uleiul din fructele de dafin are o armǎ redutabilǎ împotriva insectelor şi paraziţilor, puricilor şi acarienilor.

Sursa: frunza-verde.ro

Sursa foto: ampress.roampress.rojurnalspiritual.eu

Distribuie articolul: