Multe ne dorim să arătăm mereu tinere şi proaspete, dar adesea ne lenevim să facem eforturile care se impun. Fie că nu prea avem timp să ne mai răsfăţăm tenul cu o mască hidratantă, ori să mergem la salon cu regularitate, pentru că nu prea ne permit buzunarele. De aceea, putem recurge la folosirea zilnică a unei loţiuni tonice pentru ten, care poate fi o „dietă” pentru înfăţişarea noastră. Loţiunile tonice curăţă, iar unele înălbesc şi hidratează pielea feţei. Astfel, în funcție de problema tenului, loţiunile pot fi pe bază de alcool, acizi, ulei sau combinate.
Loţiunile pe bază de alcool se utilizează pentru diferite tipuri de tenuri: pentru tenul uscat (concentraţia alcoolului etilic nu trebuie să depăşească 20%din soluţia loţiunii), pentru tenul normal (pînă la 30%) şi respectiv pentru cel gras (pînă la 40% din soluţie). Cele ce conţin acizi se folosesc după spălarea feţei pentru îngustarea porilor şi înălbirea pielii. Loţiunile uleioase atât curăţă şi hidratează pielea, cât şi ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine.

Dacă priveşti sceptic produsele cosmetice pe care le găseşti în magazine, atunci poţi fi chiar tu producătoarea unei loţiuni tonice, preparând- o în condiţii casnice şi după principiul de mai sus. În acest caz vei fi informată de fiecare ingredient utilizat, de funcţiile şi beneficiile acesteia, iar în rezultat poţi combina ingredientele naturale după proprietăţile lor şi necesitatea tenului tău.
Pentru a da start imaginaţiei, vă propun câteva rețete de loţiuni, pornind de la beneficiile ingredientlor principale.

Menta
Folosită în uz extern, menta revigorează pielea, o întinereşte, sporeşte circulaţia sangvină, elimină oboseala şi este un bun antiinflamator. În loţiuni poţi să o foloseşti sub formă de decoct (din mentă proaspătă ori uscată) sau sub formă de ulei de mentă, disponibil la orice farmacie.

Ingrediente:

 • 2 linguri de apa de mentă;
 • 2 linguriţă de glicerină;
 • 1 lingură de alcool etilic;
 • 2 linguri de apă plată

Mierea
Utilizând aceeaşi rețetă, poţi să schimbi proporţiile şi să înlocuieşti menta cu mierea. Mai ales că mierea este cunoscută datorită proprietăţilor sale hrănitoare, calmante, remineralizante, tonifiante, antioxidante şi bactericide, adică împrospătează pielea şi curăţă porii.

Ingrediente:

 • 1 linguriţă de miere de albini;
 • 1 linguriţă de glicerină;
 • 1 lingură de vodcă (cea mai simpla)
 • 1/3 de pahar de apă plată

Castravetele
Acesta hidratează pielea redându-i strălucirea, curăţă tenul, îl purifică şi ajută la înlăturarea cearcănelor de sub ochi. Este bun şi pentru înlăturarea arsurilor provocate de soare.

Ingrediente:

 • 300 gr de castraveţi proaspeţi;
 • 1 gălbenuş;
 • 1 lingură de miere;
 • 1 pahar de vodcă;
 • 1 lămâie

Toate ingredientele se mărunţesc, iar compoziția rezultată se strecoară bine, pentru a obţine în final o soluţie pur lichidă.

Dacă optezi pentru o loţiune ca să cureţi tenul de pete sau să-l înălbeşti, foloseşte un amestec din oţet de masă, suc de lămâie şi apă plată în proporţie de 2:1:1 linguriţe. Atenţie mare însă când aplicați loţiunile pentru înălbire, să nu se prelingă şi asupra sprâncenelor sau genelor, pentru că pot să le decoloreze.

Acum e foarte simplu să- ţi înlături problemele tenului. Foloseşte loţiunea preparată de tine pe un disc de vată, seara, înainte de culcare, lasă să se usuce şi desigur, aplică o cremă hidratantă. Astfel îţi vei menţine pielea mai revigorată şi mai tânără, iar prietenele se vor interesa de numele cosmetologului ce are grijă de tenul tău.

Distribuie articolul: