Laboratoarele digitale inteligente aduc un nou concept ȋn ȋnvățământul moldovenesc, schimbă modul de predare și, cu ajutorul tehnologiei, oferă un spațiu de învățare deschis și inspiraţional, ce favorizează procesul educaţional centrat pe elev. Primul liceu din Republica Moldova care a beneficiat în premieră de astfel de proiect educațional, este Liceul Teoretic Hyperion din Durlești.

SmartLab este un laborator digital inteligent, un ecosistem tehnologic avansat, ce dispune de software-uri educaționale și materiale de lucru esențiale în procesul de predare-învățare tip STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Math). Proiectul vine cu soluții interactive pentru toate materiile de studiu urmărind să dezvolte elevilor competențe digitale esențiale meseriilor viitorului.

Cu ajutorul dotărilor de ultimă generație, precum echipamente VR/AR, roboți multifuncționali, imprimante 3D, calculatoare touch screen, scannere 3D și stilouri 3D, noțiunile teoretice devin palpabile, iar lecțiile ajung să fie experiențe fascinante, memorabile pentru copii.

Noul laborator din Liceul Teoretic Hyperion dispune și de un sistem video-streaming de ultimă generație care oferă elevilor oportunitatea de a cunoaște și chiar participa împreună cu elevi din alte țări la aceleași ore,s pre exemplu de matematică, biologie sau chimie. Prin intermediul acestui sistem, cadrele didactice pot accesa în mod remote (la distanță) trainiguri și workshop-uri cu specialiști internaționali, beneficiind de schimb de experiență, perfecționare a abilițăților pedagogice și chiar proiecte comune de cercetare.

Suntem onorați și extrem de fericiți să fim prima instituție de învățământ din Republica Moldova dotată cu un SmartLab. Profesorii din liceul Hyperion urmează pe parcursul verii un curs de pregătire, pentru ca din toamnă să putem începe procesul educațional în noul laborator. Este o oportunitate extraordinară, atât pentru copii, cât și pentru profesorii din instituția noastră. Până atunci, ușile liceului nostru sunt deschise tuturor profesorilor și elevilor dornici să învețe și să descopere noile tehnologii și metode de predare-învățare.” subliniază Tamara Pasat, directoarea Liceului Teoretic Hyperion.

Andreea Paul, fondatoarea INACO, declară că ”Trăiesc un moment de mare bucurie odată cu deschiderea primului SmartLab din Republica Moldova. Prin tehnologiile aduse la Liceul teoretic Hyperion, face un salt educațional major în viitor, chiar înaintea multor altor state europene. Ne propunem ca educația digitală inteligentă să devină prezentă în din ce în ce mai multe școli, din Republica Moldova, din România, ca și din alte state ale lumii. Investiția în educația tinerelor generații este cea mai bună investiție pe care o putem face în viitorul nostru, al tuturor”.

Primul SmartLab din Republica Moldova a fost realizat printr-o donație de aproximativ 90.000 de euro făcută de Asociația INACO, cu sprijinul companiei daneze Shape Robotics. Laboratorul este dotat cu echipamente hardware și software destinate studiului în etapa de gimnaziu și liceu. Laboratorul integrează și soluții pentru copiii cu nevoi speciale, oferind un mediu de lucru sigur și prietenos.

Echipamentele din laborator și softurile aferente pot fi folosite ȋn predarea oricărei materii și integrarea diferitor elemente de curriculă educațională. Echipa INACO, ȋmpreună cu profesorii și conducerea liceului, pot adapta soluțiile din laborator astfel ȋncât să corespundă nevoilor unității de învățământ.

Distribuie articolul: