Ce poți face cu un fir de pai? Nimic, am spune noi, însă Alexandru Melnic știe că nu e așa. Pălării, tablouri, icoane, până și tavanul unei camere poate fi decorat cu paie și pănuși. Împreună cu soția sa, Lidia, și-au transformat casa într-un adevărat muzeu, iar lucrările lor au ajuns în țări în care meșterii nici măcar nu a visat să ajungă. În fiecare de seară, după o zi de muncă,în familia Melnic se face șezătoare, unde cei doi meșteri depun suflet și efort în pasiunea pe care o au – Lilia pentru croșetat, iar Alexandru pentru împletitul din fibre vegetale. Chiar dacă fiecare din ei are câte o profesie, ea medic și el pedagog, de când și-au unit destinele le place să meșteșugească.

Chiar de la intrare, meșteșugarul începe să ne povestească, pe rând, despre lucrările sale, timpul investit și succesul care au ajuns să-l aibă. „Am această pasiune de mai mulți ani. Aici vedeți tablouri executate în paie. Imaginile le născocesc singur, uneori mă mai inspir din diferite modele. Iar timpul de confecționare depinde de lucrare, de exemplu la aceasta am lucrat zi de zi, timp de o lună și jumătate, pentru că e un lucru migălos”, ne povestește meșteșugarul.

Paiul – materie primă pentru tablouri

„Paiul bine pregătit după aceea îl tai, îi dai forma necesară. Întâi se face desenul, bineînțeles. Materia primă o pregătești din vară când sunt paiele. Paiele se adună din câmp, se separă, se curăță, se selectează după dimensiuni, după grosime, lungime și culoare. După asta muncești și la tabloul mult dorit”, adaugă Alexandru.

„Materiale utilizate, în afară de pai, sunt foarte multe în natură, orice se poate de utilizat, numai să fie fantezie. Poate că nu îți ajunge timp să le încerci pe toate, tocmai de asta eu am decis să mă opresc la pai. Paiul este un material accesibil, nu-i costisitor, te-ai dus, l-ai colectat, are o culoare destul de frumoasă, galbenă și este lucios. La executarea lucrărilor mă bazez pe cunoștințele care le-am acumulat studiind mai multe discipline. Cu paiul este ușor de lucrat, nu este pretențios, doar trebuie să știi metodele de prelucrare. Pe lângă pai este papura, stuful, păiușe diferite adunate din câmp. Dacă vrei să faci o compoziție, poți utiliza mai multe materiale, combini papura cu paiul sau pănușile de porumb, care sunt la fel utilizate în meșteșugărit.

„Chiar ieri am fost la râu ca să văd când mai bine se colectează materialele. Am și literatură pe care o citesc, dar mai mult îmi place să plec la râu să văd care și unde crește, și când e bine de colectat”, spune pedagogul.

„Pe lângă tablouri eu am și tavanele ornamentate cu paie. Primul tavan executat în paie, cu figuri simple, a fost acum 20 de ani. Până atunci mai făceam tablouri mici, dar mi-a venit ideea de a împodobi și tavanele cu plăci executate în paie”.

O familie de meșteșugari

„Nu mă urmăriți doar pe mine, urmăriți-o și pe soția mea. Pe unde vă uitați peste tot în casă sunt împletituri, pentru că soția mea croșetează, coase vestimentație, draperii. Ea este medic de profesie, iar seara facem împreună „microșezători”. Le numim „micro” pentru că numai noi doi participăm. Nu mai sunt șezătorile celea de cândva, ele au dispărut, dar noi în familie ne ținem de ele. Ne suntem critici unul altuia, eu al ei, ea al meu. Dacă am făcut o lucrare îi spun neapărat „vino și ai să vezi ce am făcut”. Dacă îi place ei, eu știu că trebuie să placă tuturor”, povestește meșteșugarul.

Icoane și poșete pentru doamne

De mai bine de doi ani meșteșugarul Alexandru confecționează și lucrări din pănuși, cum ar fi poșetele, pălării din paie sau îngeri din papură, iar la îndemnul unui preot a ajuns să facă și icoane. „Un preot văzându-mi expoziția mă întreabă „dvs. nu ați încercat să confecționați icoane?”. Eu vroiam să încerc, dar nu știam dacă se permite. Atunci preotul m-a încurajat să încerc. Am încercat și am icoane executate în pai. Multe din ele au fost cumpărate, multe le-am făcut cadou prietenilor la cununii”.

„Noi am fost acei care am contribuit la deschiderea traseului „Pe un picior de plai pe-o gură de rai” ca turiștii atunci când vor veni să nu vadă doar monumentele naturale, dar să vadă și îndeletnicirea oamenilor de prin părțile locului”.

Călătoria lucrărilor în țările europene

„De doi an particip la expozițiile de la Moldexpo. Am participat la expoziții în România de câteva ori și au fost turiști care au cumpărat lucrările mele și le-au dus în Anglia, Belgia, Franța, Grecia, Portugalia, Spania. Nu le-am dus eu, că n-am fost în țările astea, dar au fost turiști cărora le-au plăcut lucrările mele, le-au procurat și s-au dus acasă. Mă mândresc cu asta când mă gândesc că acolo undeva se știe că există așa om care a executat aceste lucrări și trăiește în Republica Moldova”, spune Alexandru.

„Particip la numeroase expoziții naționale și internaționale și acolo ne întâlnim meșteșugari din multe țări și avem șansa să ne admirăm lucrările. Promovarea a fost până acum la expoziții de așa gen. Asta îmi dă și mie un imbold, pentru că dacă faci și nu vede nimeni parcă te-ai opri, însă așa când muncești și ai succese, vezi că sunt oameni cărora le place munca ta, atunci deja ai și idei, compoziții”, încheie el.

Meșterul popular Alexandru Melnic a fost descoperit în localitatea Cobani, Glodeni în perioada proiectului Redescoperă Moldova, care și-a propus să descopere locurile turistice din Republica Moldova și oamenii talentați.

Distribuie articolul: