În seara zilei de vineri, în ajunul hramului capitalei, a avut loc o expoziție de fotografie a Chișinăului vechi, sub genericul “Chișinău, I Love You”. Organizatorii au prezentat spre deliciul publicului nu doar fotografiile de cândva, ale străzilor chișinăuiene și a locuitorilor capitalei, ci și ținute vestimentare din acele vremuri, dar și muzica și vestimentația a fost desprinsă din aceleași timpuri. După cum au și promis organizatorii, expoziția a fost o adevărată plimbare pe străzile Chișinăului de altă dată. Gazda serii, Stela Moldovanu, ne-a mărturisit că ideea de-a organiza un asemenea eveniment i-a venit cu mai mult timp în urmă, atunci când întâmplător a găsit un album cu fotografii a Chișinăului de acum 100 de ani, în casa unei rude de-a prietenilor săi. Unul din scopurile expoziție, după cum mărturisește organizatoarea a fost de-a pune în valoare clădiri istorice pe care le mai avem, deși aceasta recunoaște că e un mare păcat faptul că multe din clădirile de valoare din Chișinău, nu au ajuns până în zilele noastre sau au fost reconstruite, pierzându-și splendoarea.

Stela Moldovanu a mai relatat că nu i-a luat foarte mult timp să adune colecția de fotografii expuse. În acest sens a colaborat cu mai mulți colecționari, care au oferit cu mare generozitate fotografiile și cărțile poștale din colecția personală. Unele fotografii au fost imprimate recent, găsite fiind în varianta electronică de pe saiturile specializate.

Vizitatorii s-au părut a fi foarte încântați de idee. Una dintre oaspeții serii, Laura Cioclea, a declarat că s-a bucurat să vadă o altă latură a Chișinăului. Mai ales că orașul în prezent e foarte aglomerat, la unele colțuri chiar murdar, a mărturisit aceasta. “Ceea ce văd mă bucură foarte mult, realizez că atunci Chișinăul era mult mai frumos. Chiar mi-aș fi dorit să trăiesc în acele timpuri. Îmi place ceea ce văd în aceste fotografii, a fost o perioadă foarte romantică: trăsuri, cai, străzile pline de verdeață. Chiar și stilul vestimentar din acele vremuri îmi place foarte mult și mă bucur că revine, e în vogă”, a spus vizitatoarea expoziției.

Printre oaspeții serii se afla și prezentatorul tv și regizorul Mihai Fusu. Acesta a declarat că ideea organizării unui asemenea eveniment i s-a părut foarte interesantă. “Sunt un om urban și ceea ce ține de viața orașului meu, Chișinău, îmi este apropiat. Chișinăul nostru a suferit mult din cauza unor invazii barbare, dacă pot să le numesc așa, în diferite epoci, dar cu toate astea și-a mai păstrat câteva colțișoare agreabile, calde. Cred că această expoziție are o misiune nobilă – de a ne reaprinde dorul de casă, de a ne împrospăta în suflet niște imagini dragi și de-a ne atașa pe noi toți de orașul nostru”, a relatat Mihai Fusu.

Evenimentul “I Love Chișinău” a presupus în sinea sa și implicarea vizitatorilor, aceștia fiind rugați să voteze fotografia care le-a plăcut cel mai mult. Invitații au fost rugați să respecte și un dress – code, îmbrăcându- se în stil retro sau având măcar un accesoriu cu aer de epocă. De asemenea oaspeții serii au avut ocazia de-a se fotografia, organizatorii punându-le la dispoziție accesorii vestimentare retro, iar la sfârșitul evenimentului, aceștia au primit în dar câte o fotografie. 

Detalii foto puteți vizualiza în galerie, iar dacă dori să admirați pe viu expoziția, aveți posibilitatea să o faceți până pe 20 octombrie. 

Mai jos puteți admira o reconstrucție a Chișinăului de cândva, călătorie virtuală plăcută! 

Distribuie articolul: