E aproape unic exemplul pe care îl oferă societății părintele Maxim Melinti. Parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Ghidighici promovează o viziune trează și vie asupra a ce ar trebui să însemne biserica pentru comunitate și aduce prin sine o altă imagine a preotului în lumea ortodoxă. Duminică, biserica de la Ghidighici a fost din nou arhiplină, iar credincioșii au cântat alături de corul bisericesc, având în față cântările Sfintei Liturghii proiectate pe un ecran. După slujbă, părintele a jucat fotbal alături de copiii din sat - cei care văd în preotul Maxim Melinti un prieten, un dascăl și un mijlocitor dezinteresant între ei și divinitate. Am ținut să aflăm opinia mai multor tineri implicați activ în viața bisericii, a AO Insula Fericirii și a comunității enoriașilor de la Ghidighici, iar ce am aflat de la ei, vedeți mai jos.

Vasile Manica, cleric și diacon la parohia „Acoperământul Maicii Domnului”:

„Deşi astăzi în republică cetăţenii se declară ortodocşi, mai exact 97% (deşi 69% din tineri au încredere în Biserică), suntem cu toţii martorii la un declin al vieţii cu Hristos: mai cu seamă în rândul tinerilor, astfel că în fiecare parohie preotul trebuie să fie un ambasador al „Cerului” şi nu un ambasador al celor pământeşti, preotul trebuie să fie un colaborator al Lui Dumnezeu în operă de mântuire a creaţiei divine, indiferent de câţi ani are, indiferent dacă a absolvit 4 clase, sau 3 doctorate în Teologie.

Făcând parte din comunitatea de la Ghidighici, în caliate de diacon, am identificat împreună cu părintele Maxim un plan de activitate care implică activ tinerii din parohie, ca prin acţiunile comune să alegem viaţa cu Hristos şi să ne bucurăm de cel mai de preţ dar a lui Dumnezeu – LIBERTATEA. Unul din cele mai importante obiective propuse au fost lecţiile de catehizare cu tinerii, pe care le petrecem în fiecare duminică după participare la Sfânta Liturghie – discuţii libere care au ca scop formarea unui apostol vrednic a lui Hristos.

Un alt obiectiv este implicarea tinerilor în activităţi de voluntariat şi educative, având ca finalite promovarea patrimoniului cultural-religios şi a valorilor tradiţionale, patriotice, general – umane, sportive şi ecologice, cât şi dezvoltarea în rândul tinerilor a atitudinii civice.”

cats

Ion Andronache – un tânăr care participă frecvent la evenimentele dedicate enoriașilor, cântă în corul parohiei și este student la Academia de Teologie din Chișinău:

„Prin amenajarea acestui ecran, credincioșii nu doar sunt prezenți la serviciul divin, dar au posibilitatea să participe, să co-liturghisească. Biserica nu este teatru, iar serviciul divin nu este un spectacol, în care preotul joacă rolul principal, acompaniat de persoanele din altar și cor. Credincioșii nu sunt spectatori, participarea activă a tuturor este esența cultului divin în Biserica Ortodoxă. Liturghia (din greacă: „lucrarea comună”) prin excelență este o slujbă săvârșită nu doar de preot, ci de tot poporul botezat în Hristos. În parohia Ghidighici ne rugăm, învățăm, ajutăm pe cei nevoiași, dar la fel, jucăm și fotbal.

17457673_1643291172350971_3548226473507995220_n

Iar duminică a fost un meci de fotbal în care am simțit bucuria tuturor jucătorilor: atât a băieților, cât și a fetelor, care s-au arătat foarte active și la fel de puternice ca și băieții. Fotbalul face ca tinerii să aibă încredere în preotul paroh. Părintele Maxim este nu doar un lider spiritual al comunității, ci este prietenul tuturor, iar tinerii din comunitatea noastră simt și apreciază acest lucru.

Relațiile de încredere sunt foarte importante pentru adolescenții parohiei. Comunitatea de la Ghidighici a devenit o adevărată familie, de la mic până la mare, toți suntem egali, indiferent de vârstă, genul și statutul fiecăruia. Iar aceasta este realizarea preotului paroh, care combate stereotipurile și prejudecățile, care a zdrobit acel zid dintre slujitor și credincioși. Iar comunitatea noastră a devenit o adevărată Insulă a Fericirii.

17792976_10212547791793817_804037504_n

17361649_595472200651618_1151453852762786783_nȘtefan – un elev de la Ghidighici, implicat frecvent în activitățile inițiate de Biserică:

„Biserica, pentru noi, este comunitatea în care participăm activ la slujbele divine ca paraclisieri, cântăreți sau citeți. Părintele Maxim a organizat pentru noi școală parohială în care studiem învățăturile de credință ortodoxă, muzică, filmare, ș.a. El este pentru noi nu doar un preot slujitor al bisericii, ci și persoana în care avem încredere. Și această încredere se datorează multor activități pe care le avem în comun. Noi îl simțim ca fiind unul dintre noi, care ne vorbește pe Facebook, privește cu noi filme, joacă fotbal; mergem împreună pe biciclete, împărțim mâncare oamenilor în etate din sat.”

Ana, și ea elevă la Ghidighici, participantă la meciul de duminică și la o mulțime de alte activități organizate de părintele Melinti:

„Noi, cei din parohia Ghidighici, am mers la un meci de fotbal împreună cu părintele Maxim. Am decis să jucăm anume fotbal deoarece acest joc ne unește indiferent de vârstă și gen. Alături de părintele Maxim mereu ne simțim încurajați, egali și binedispuşi.

Serafim Isac, primarul localității Ghidighici și profesor la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USM:

„Părintele Maxim reușește să adune tinerii în jurul său, iar odată cu venirea sa în fruntea bisericii s-au schimbat foarte multe. Are multă inițiativă, iar despre asta vorbesc și numeroasele acțiunile umanitare pe care le întreprinde. Este o persoană deosebită și îi reușesc toate proiectele pe care le inițiază.”

16195246_1566123396734416_2607897097519612687_n

Mulțumiri pentru inspirație și sprijin, în realizarea acestui articol, dlui Rodion Gavriloi – un tânăr stabilit cu traiul în Capitală, care merge des la Ghidighici pentru a-și găsi refugiu spiritual:

„Găsesc aici o reală comunitate de oameni credincioși, dar și o școală catehetică pentru tineri”, ne-a spus Rodion.

17626461_1643482185665203_2431997010598426880_n

Vezi și:

„Eu fără ea sunt un zero, ea fără mine – cifra 1.” Maxim Melinti, părintele revoluționar de la Ghidighici, vorbește despre viața de cuplu

De ziua sa, părintele revoluționar de la Ghidighici a fost decorat cu ordinul Meritul Bisericesc

Maxim Melinti: „Vă îndemn să vedeți sărbătoarea Paștelui dincolo de ou, cozonac, brânză și carne”

Părintele Maxim Melinti, despre Săptămâna Patimilor: „În aceste zile, postul este strict!”

Părintele Maxim Melinti: „Femeia, în perioada menstruaţiei, are tot dreptul să intre în biserică!”

Părintele revoluționar de la Ghidighici arată cum se prepară mâncarea pentru persoanele vulnerabile

5 personalități marcante sprijină prin inovație incluziunea socială a copiilor vulnerabili

Foto: Arhiva personală, Facebook.com