Sărbătorile de iarnă au venit, pentru Dorina Arsene și Marin Gospodarenco, în așteptări duble! În vara acestui an, logodnicii au anunțat că vor deveni în premieră părinți. Toamna a urmat o nuntă ca-n povești, iar în ianuarie, barza urmează să le aducă cel mai așteptat dar de la Dumnezeu - un băiețel. Fostul șef al Biroului Național de Statistică e numai emoție, iar trainerul de dezvoltare personală Dorina Arsene de-abia așteaptă să-i aducă pe lume un moștenitor. Noi i-am invitat pe soți într-un studio îmbrăcat în straie de sărbătoare și am surprins aceste frumoase momente de așteptare într-o ședință foto adorabilă! Ce am aflat despre sarcină, emoții și pregătiri, aflați în interviul de mai jos.

1Marin, Dorina ne apropiem cu pași mari de cel mai semnificativ eveniment din viața voastră. Vă rugăm să împărtășiți cu noi emoțiile pe care le trăiți acum și care se adună în inimile voastre de câteva luni bune.

Marin: Într-adevăr sunt emoţii deosebite, speciale şi foarte mult aşteptate. Emoţii pe care pot doar să le trăiesc şi să mă bucur de fiecare clipă. Simt o imensă bucurie, fericire.

Dorina: Bătăile inimii copilaşului mă fac să gândesc doar pozitiv şi mi-au adus de sute de ori mai multă iubire. Împărtăşesc sentimente de dragoste, de pace, de linişte şi de multă armonie!

Când planifică barza să aterizeze în familia voastră? Suntem siguri de faptul că bagajul de maternitate e făcut de multă vreme și își așteaptă cumințel predestinarea.

Planificăm să auzim plânsetul băieţelului nostru până la jumătatea lunii ianuarie, de aceea, sigur că deja totul este pregătit. O mare bucurie şi emoţii speciale le aduce nepoţelul bunicilor, deoarece este primul în ambele familii, au avut grijă să ne ofere pentru primele 4 luni deja tot necesarul. Sunt bunei foarte grijulii şi atenţi la fiecare detaliu pentru necesităţile nepoţelului.

Dorina, să știi că te apreciem pentru imaginea remarcabilă pe care ai afișat-o pe întreg parcursul sarcinii. Cum ai reușit să te menții într-o formă fizică atât de bună?

Vă mulţumesc pentru apreciere. Găsesc şi eu cu greu o explicaţie plauzibilă, dar probabil este adevărată zicala: băieţii înfrumuseţează mamele şi au grijă de ele. Pe toată perioada sarcinii soţul meu a avut grijă să mănânc doar cele necesare pentru menţinere, iar genetic – sunt predispusă să mă bucur de o greutate potrivită înălţimii mele.

4

Vă vom provoca să ne spuneți care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o împreună de la miracolul sarcinii. Cât de grijuliu este băiețelul cu mama?

Marin: Odată cu anunţul că devenim părinţi, am început să fim mai responsabili, să avem preocupări la care înainte nici nu ne gândeam. Emoţiile trăite la prima vizită la medicul ecograf, primele schimbări odată cu necesităţile soţiei sunt lecţii pe care le poţi învăţa doar trăindu-le.

Dorina: Să vezi, să simţi şi să trăieşti acest miracol al sarcinii. Evoluţia spectaculoasă a fiecărei perioade, legătura puternică a emoţiilor dintre mamă şi copilaş, senzaţiile puternice, oferite de această fiinţă atât de mică, schimbările grandioase care se produc în organismul femeii sunt doar o parte a ceea ce pot descrie.

Naștere naturală sau planificată? Alimentație exclusivă la sân sau laptele-formulă? Intuim alegerile tale, Dorina, și totuși, te rugăm să ne împărtășești opinia ta față de aceste subiecte.

Optăm pentru naştere naturală şi pentru o alimentaţie cu lapte matern. Fuga, graba, preocupările, activităţile – toate au perioada şi menirea lor, dar nimic nu poate fi comparat cu timpul de calitate petrecut alături de copilaş. Îmi doresc foarte mult să-i ofer copilului nostru lapte natural până după un anişor. 

15590383_10154057610097513_1278394201302527706_n

Știm că cea mai importantă experiență, de la mama ta, ți-a fost dată atunci când ai asistat la o naștere naturală. Vorbește-ne despre acel moment marcant.

Dorina Arsene despre cea mai importantă lecție pe care i-a dat-o mama sa: „M-a luat să asist la o naștere”

Atunci când mama m-a întrebat dacă vreau să asist la o naştere, am acceptat cu uşurinţă, privind-o ca pe o provocare ordinară, fiind la vârsta de 15 ani.

După ce am intrat în sala unde se pregătea femeia pentru naştere, am înţeles că este mult mai serios decât am crezut. Am fost acolo aproape jumătate de noapte cât a durat travaliul şi naşterea, dar imaginile şi emoţiile intense, trăite atunci, m-au marcat profund. Eram uimită de această minunăţie, aşa cum spuneam atunci: nu pot să cred cum se transformă lucrurile de la o secundă la alta. Deja ştiu ce urmează să mi se întâmple şi sunt mai liniştită.   

5

Deși bebelușul vostru încă nu a venit pe lume, el deja a schimbat viețile tuturor oamenilor din jurul său. Cum s-a schimbat Marin, soțul tău, de când a aflat că va deveni tătic? E pregătit pentru „proba de foc”?

6Calităţile soţului meu (de a găti gustos, de a fi foarte grijuliu, de a-mi spune lucruri frumoase, de a fi atent cu emoţiile mele, de a comunica corect), atenţia pe care mi-o acordă zi de zi îmi dă siguranţa că va fi şi un tătic la fel de responsabil. Deja am împărţit sarcinile, deja am discutat ce şi cum vom proceda în multe situaţii care vor fi noaptea sau ziua, deja suntem pregătiţi moral, cel puţin, să ne asumăm tot ce se va întâmpla după naşterea bebeluşului nostru.

Dorina, ce calităţi îţi doreşti să moştenească de la bunicuţe copilul tău?

Mama mea, Parascovia, este născută în Zodia Taurului – ceea ce presupune o femeie puternică, hotărâtă şi muncitoare. Mama lui Marin – Eudochia, este în Zodia Leului. Nepoţelul lor va fi Capricorn – o zodie cu spirit de lider. Ne dorim să „fure” de la ambele bunicuţe cele mai semnificative calităţi şi trăsături pentru a reuşi în viaţă şi a fi mereu primul.

Vorbește-ne ce lecturi despre maternitate te-au marcat cel mai mult în ultimele luni și pe care le recomanzi cu sinceritate altor femei.

Acum sunt în a noua lună de sarcină şi abia reuşesc să am mai puţine activităţi. Am avut foarte mult de lucru datorită activităţii mele şi datorită faptului că bebeluşul este cuminte şi mi-a permis acest lux. Astfel, am citit foarte puţin despre sarcină, adică am selectat cu atenţie ce să citesc pentru că multe lucruri pot fi şi dăunătoare.

Pot să recomand cu încredere cartea „Graviditatea şi îngrijirea copilului. Ghid complet de la concepţie la 6 ani”, autor: Paolo Sarti și Giuseppe Spartnacci.

3

Anul 2016 este pe sfârșite și n-am putea să nu vă întrebăm despre frumoasele motive pentru care sunteți fericiți că a existat în viețile voastre. Care e rezoluția pentru 2017?

2Da, anul 2016 este unul dintre cei mai bogaţi în evenimente speciale, pentru noi. Mulţumim Domnului pentru clipele minunate pe care le-am trăit alături de familie: cererea în căsătorie, momentul în care am aflat că vom deveni părinţi, vacanţa deosebită în Spania, nunta şi transformările propriu-zise pe care le trăim odată cu creşterea bebeluşul nostru. Pentru anul 2017 nu ne planificăm prea multe, îl aşteptăm cu mare drag şi doar cu gânduri pozitive.

Un mesaj pentru toate mămicile în așteptare, dar și pentru acele femei, care nu au încercat niciodată, până acum, sublimul sentiment de a fi părinte. Iar tu, Marin, oferă câteva sfaturi pentru viitori tătici.

Dorina: Viitoarelor mămici le urez să gândească doar pozitiv despre parcursul uşor al sarcinii. Să aibă multă activitate plăcută, că astfel nici nu vor observa cum trec acele 9 luni de sarcină. Sigur, trebuie să se programeze că totul este bine şi sunt sănătoase alături de micuţii lor sănătoși şi fericți. Mămicilor în devenire le doresc să nu se grăbească cu a concepe un copil. Consider că vârsta contează şi atunci când eşti suficient de matură, când simţi că nu trebuie să depinzi în totalitate de soţul sau tatăl copilului atunci este momentul potrivit pentru a-i oferi ceva sigur copilaşului. El are nevoie de o mamă puternică, pentru a-i transmite încrederea şi toate cele necesare!

Marin: Viitorilor tătici le spun că este foarte important să ofere multă dragoste persoanei iubite, mult sprijin. La fel, să fie înţelegători şi să aibă răbdare.

Vă mulțumim pentru acest interviu. Dorina, îți urăm o naștere ușoară! Să vă bucurați de sănătate și să aveți un An Nou la fel de prosper ca 2016!

15578387_10154057609877513_8309323709132863060_n

Foto: Ellene Mocrii

Mulțumiri speciale pentru locație: Ședințe Foto de Crăciun, Programări la: 069227599