Fiecare persoană poate să-şi lărgească cercul de prieteni doar cunoscând oameni noi sau după ce a fost prezentat de cineva. Iar pentru a nu comite gafe, pentru a fi în siguranţă că ordinea în care o faceţi este corectă, trebuie să respectaţi anumite reguli de bune maniere.

1. Se prezintă bărbatul – femeii, cel tânăr – celui mai în vârstă, subordonatul – șefului; cu alte cuvinte, rangul inferior celui superior.
De exemplu, într-o încăpere se află un domn și o doamnă care nu se cunosc. Gazda trebuie să-l prezinte pe domn – doamnei, iar doamna va întinde mâna dacă dorește, dacă nu își spune doar numele. Sau “Mamă, ți-l prezint pe colegul meu de clasă, Sorin!”, “Sorin, aceasta este mama mea, Eleonora!”, “Îmi face plăcere de cunoştinţă!, or “Încântat de cunoştinţă!”, poate răspunde Sorin.

2. Domnișoara va fi prezentată unui domn în vârstă, deşi regula spune că bărbatul este prezentat femeii. Dar în acest caz a trecut pe primul plan vârsta.

3. Persoanele singure sunt prezentate cuplurilor. Mai întâi vom rosti numele persoanei care intră într-o încăpere și apoi numele persoanelor prezente.

4. În prezența unui bolnav, toate prioritățile se șterg și toate persoanele, oricare ar fi situația și vârsta lor, sunt prezentate bolnavului.

Distribuie articolul: