Întotdeauna încercăm să ne aliniem la oamenii de succes, oamenii care știu ce vor de la viață și încearcă să demonstreze atât propriei persoane, cât și celor din jur, că tot ce fac, o fac cu dăruire și intenții nobile, că în prim plan nu sunt numaidecât bucuriile personale, ci lucrurile ce le faci pentru a ferici pe cei din jur. Aurica Mălai este florista din inima capitalei, care prin muncă și creație reușește să transmită bucurie celor din jur. A absolvit facultatea de economie, dar nu s-a regăsit în acest domeniu; destinul a adus-o printre flori și artă.

Întotdeauna încercăm să ne aliniem la oamenii de succes, oamenii care știu ce vor de la viață și încearcă să demonstreze atât propriei persoane, cât și celor din jur, că tot ce fac, o fac cu dăruire și intenții nobile, că în prim plan nu sunt numaidecât bucuriile personale, ci lucrurile ce le faci pentru a ferici pe cei din jur. Aurica Mălai este florista din inima capitalei, care prin muncă și creație reușește să transmită bucurie celor din jur. A absolvit facultatea de economie, dar nu s-a regăsit în acest domeniu; destinul a adus-o printre flori și artă.

Cum este viața Auricăi Mălai?
Uau…este foarte diferită. În general, viața mea nu a fost deloc monotonă, fiecare etapă a vieții a fost diferită..Eu am avut o viață foarte grea, dar asta m-a călit, iar impedimentele pe care le-am avut m-au învățat să fiu puternică. Chiar dacă de multe ori am căzut jos, niciodată nu mi-am permis să intru în depresie sau să stau liniștită.

Grea înseamnă că ai avut în viață momente, persoane sau întâmplări care te-au marcat sau au schimbat cursul vieții?
Da, toate persoanele care au apărut în viața mea m-au schimbat într-un fel. Vreau să spun ca mie îmi plac foarte mult oameni, îmi place lumea și cred că ei mă răsplătesc pentru dragostea ce le-o port. Desigur că am și momente când pot fi foarte focoasă și din supărare pot să zic ceva, iar pe urmă să regret, dar asta doar când cineva mă supără foarte tare, pentru că în general eu nu sunt o fire supărăcioasă.

Și iubirea pentru flori când a venit?
Eu cred că încă de la naștere, oamenilor le este scrisă viața, iar tot ceea ce se întâmplă, are un scop. Eu am făcut economie, dar nu mi-a plăcut, iar în floristică am venit tangențial, din nevoie pentru bani. Am trecut prin momente foarte grele, iar viața m-a aruncat dintr-o parte în alta făcându-mă până la urmă să înțeleg că locul meu este aici.

Un florist are și flori preferate?
Desigur, Lăcrimioarele. Ele sunt flori regale, foarte multe prințese au avut la nunta lor buchete din lăcrimioare. Încerc demult să conving vreo mireasă ca să aleagă la nuntă un buchet din lăcrimioare. Din cauza numelui lor încă nu mi-a reușit.

Dar moldovenilor ce flori le plac?
Indiscutabil Trandafirii. Chiar dacă noi întotdeauna ne străduim să-i educăm cumpărătorului nostru un gust estetic și să îi arătăm că, pe lângă trandafiri, sunt atâtea flori deosebite, nu toți înțeleg. Și de ce trandafir, că e lung? Eu cred că cu cât trandafirul e mai lung, cu atât e mai oribil, nici nu se vede sărmanul boboc de sus, și plus la asta, apa ajunge mai greu până la floare, din această cauză și se ofilesc atât de repede. Omul plătește practic pentru tulpină, nu pentru floare.

Cine te inspiră?
Adesea oamenii, dar și internetul este o mare minune. În general mie îmi place să mi se dea un lucru pentru acasă, de exemplu un client îmi spune că vrea un buchet pentru iubită, eu imediat încep să-i dau o sumedenie de întrebări ca să înțeleg ce fel de persoană este iubita: frumoasă, mai supărăcioasă, romantică, este blondă sau brunetă și prin răspunsuri eu înțeleg ce i s-ar potrivi. Mie îmi place să lucrez mai mult cu bărbații decât cu femeile, pentru ca ei sunt mai creduli, au încredere în ceea ce fac eu.

Se spune că floristica este un talent ce se transmite din generație în generație. Ai moștenit acest har de la cineva din familie?
Nu floristica, mai bine zis artistismul. De când mă țin eu minte la mine în familie s-a dansat, s-a desenat, s-a cântat, mama mea avea un glas excepțional. Eu cu fratele meu desenam toate cărțile din biblioteca mamei, dar niciodată nu ni s-a interzis acest lucru, dimpotrivă, nouă ni s-a cultivat dragostea de artă și de frumos.

Ce obstacole ai întâlnit în dezvoltarea afacerii floristice?
În primul rând, financiare. Din punct de vedere economic mi-a fost foarte greu. Cu florile este dificil de lucrat, pentru că ele sunt efemere, azi sunt mâine nu. Însă am avut un vis care m-a motivat, cel de a deschide un salon floristic, iar pentru asta am muncit mult și am învățat lucruri noi ca să mă perfectez, pentru că în orice muncă trebuie permanent să înveți. Niciodată nu poți spune că ești un specialist perfect, mereu ai ceva de învățat.

Este greu să întreții o afacere în Republica Moldova?
Țara noastră e foarte mică, ne știm unii pe alții, iar pe piață sunt aceeași oameni care cumpără flori și din acest motiv e foarte greu să reziști. Mereu suntem puși în situația de a crea ceva diferit, pentru că o persoană nu poate sa cumpere unul și același buchet, mereu trebuie să-i propui ceva nou și sa-l impresionezi.

Cum ai împăcat cariera cu familia?
Copiii mei mă susțin în ceea ce fac, mai ales fiul Călin. Când era mai mic făcea și el compoziții florale, iar eu le puneam în stradă la vânzare, indiferent că erau bune sau rele, nu vroiam să-i fac inimă rea. De fapt, el mai bine se pricepea în ale vândutului, are o putere de convingere foarte puternică și mereu era încrezut în ceea ce spunea.

Ce alte pasiuni are un florar?
Îmi place muzica, pictura, să călătoresc, însă din lipsă de bani și cu doi studenți n-am călătorit atât de mult, dar ceea ce am văzut m-a inspirat foarte mult. Am fost în Olanda, o țară fantastică, cu tradiții foarte frumoase și cu milioane de flori. Celor cărora le plac florile trebuie neapărat să viziteze această țară. Eu mă strădui, pentru inspirație, măcar o dată în an să călătoresc. În Moldova lumea este foarte bună, dar e mereu supărată și nemulțumită, necătând la ceea că noi tot avem, doar că oamenii nu văd și nu apreciază asta.

Dacă ți s-ar propune un alt job, ai accepta?
Aș încerca cu mare drag o altă afacere, dar tot să fie ceva creativ. Nici într-un caz nu mi-aș dori să lucrez pentru cineva, să mi se spună ce să fac. Foarte mult timp am fost pe cont propriu și nu știu dacă m-aș putea înțelege cu un șef. Eu sunt un om libertin și țin foarte mult la libertatea mea.

florile auricai

Te consideri o femeie fericită?
Fericirea e un lucru efemer, dar la general da. Eu mă aflu permanent printre flori și chiar dacă uneori sunt supărată sau n-am chef să lucrez, încep sa creez ceva și gândurile mă duc peste mări și țări făcându-mă să uit de probleme. Însă dacă nici asta nu mă ajută, pun ceva muzica și-mi aduc aminte de ceva frumos.

Cum te vezi peste 10 ani?
Deja mă văd plecată de pe strada Bănulescu-Bodoni și stabilită la salonul floristic pe care îl vom deschide în curând. Tare mult am visat la o școală floristică care să fie deschisă în țara noastră, deoarece noi avem persoane foarte talentate, avem băieți floriști care practică în Moscova, Azerbaijan, Portugalia și sunt considerați unii din cei mai bun floriști din lume. Mi-ar plăcea foarte mult dacă s-ar studia și la noi în țară această profesie, însă trăim în societatea care trăim și nu tot ce ne dorim e posibil.

Un mesaj pentru cititoare revistei…
Aveți grijă de voi și iubiți-vă, iubiți lumea, caci ceea ce oferiți voi aceea vi se întoarce. Credeți-mă, dragostea este cel mai sublim și frumos sentiment în înțelesul deplin al cuvântului, și nu numai dragostea dintre femeie și bărbat, ci dragostea la general, dragostea de un fir de iarbă, de o albinuță, de copii. Dacă ești atent la ceea ce iți spun copii, vei descoperi lumea odată cu ei. Când copiii mei erau mici, eu nu ascultam tot ce spuneau, și-mi pare rău. Acum, când îmi vorbește nepoțica mea, eu sunt foarte atentă, iar fiecare cuvânt spus de ea trece prin mine. Acestea sunt cele mai frumoase clipe, când iubești și asculți lumea, când asculți viața.

Foto: Facebook.com

Angelina Mașcauțan, stagiară

Distribuie articolul: