Regizorul Quentin Tarantino și actrița Uma Thurman au înmânat, în acest an, la Cannes,  Premiul Palme d’Or regizorului turc Nuri Bilge Ceylan. Lungmetrajul ”Winter Sleep” (Kis Uykusu) a fost recompensat şi cu premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film  FIPRESCI.

“În acest an se împlinesc 100 de ani de cinematografie turcă. Este o coincidență extrem de frumoasă. Vreau să dedic premiul pentru toți tinerii din Turcia, inclusiv celor care și-au pierdut viața“, a declarat, sâmbătă seară regizorul Ceylan, de altfel – unul dintre cineaștii favoriți ai Festivalului de la Cannes.

În 2008, Nuri Bilge Ceylan a a câștigat Premiul pentru regie, cu producția sa “Three Monkeys”, iar în 2011, a obținut Marele Premiu al Juriului, pentru filmul “Once Upon a Time in Anatolia”.

Potrivit presei străine, povestea filmului lung de peste 3 ore laureat al Premiului Palme d’Or din acest an, de la Cannes, subliniază decalajul dintre bogați și săraci este proiectată într-o localitate din Anatolia, în hotelul lui Aydin – un actor în vârstă de  60 de ani, rolul căruia este jucat de actorul real Haluk Bilginer.

Filmările au avut loc pe parcursul a două luni de iarnă, în Cappadocia, urmate de patru săptămâni de înregistrări la Istanbul, pentru scene de studio.

Lungmetrajul ”Winter Sleep” a fost realizat într-o colaborare dintre NBC Film, Turkey’s Zeynofilm, Germany’s Bredok Film Production și France’s Memento Films.

Urmăriți aici trailerul producției învingătoare la Cannes:

 Foto: haber.rotahaber.com, www.hurriyetdailynews.com, www.zimbio.com

Distribuie articolul: