Parcul Național „Nistrul de Jos” a fost fondat grație unei legi aprobate de Guvernul Republicii Moldova, pe data de 9 martie 2022. Aria protejată se întinde pe o suprafață de 62000 ha, în hotarele teritoriale ale 13 localități amplasate în raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni și 3 localități din partea stângă a Nistrului. Menirea unui parc național este de a proteja diversitatea biologică, menținerea, conservarea și folosirea rațională a resurselor naturale și este un teritoriu bine delimitat prin lege. Totodată, grație fondării Parcului Național, acesta este un imbold suplimentar în dezvoltarea localităților și atragerea turiștilor.

 

Parcul Național „Nistrul de Jos” este structurat pe zone funcționale cu regim juridic.

Zona umedă Ramsar „Nistrul de Jos” este de o importanță internațională, fiind comparată cu „rinichii planetei”, reprezintă un filtru natural pentru ecosistem, este un „scut” în procesul de degradare forestieră, vegetație de stepă care este slab conservat. De asemenea, parcul național „Nistrul de Jos” este habitatul păsărilor acvatice. Importanța internațională este recunoscută prin biodiversitatea care se întâlnește în zonă, de aici și necesitatea de ai atribui un statut juridic care va permite aplicarea măsurilor eficiente de administrare, în vederea conservării și protejării ecosistemelor vulnerabile din zonă.

Un parc național este reglementat de Legea nr. 1538-XIII din 25 februarie 1998, privind Fondul Ariilor Naturale Protejate de Stat. În Republica Moldova există mai multe parcuri și rezervații naturale protejate de stat, precum: Parcul National „Orhei”, rezervațiile științifice „Pădurea Domnească”, „Codrii”, „Iagorlîc”, „Prutul de Jos”, „Plaiul Fagului”.