Trăim într-un secol în care alergăm, ne certăm şi suntem mereu stresaţi, dar cu toatea astea ne dorim să avem o viaţă lungă, uşoară şi fără griji.

Potrivit portalului sfatulparintilor.ro, Patanjali,  un maestru în yoga, încă cu 150 de ani înaintea lui Christos a făcut o listă de 10 obiceiuri care îţi pot prelungi viaţa până la 100 de ani. 

1: Adevărul

Adevărul te scapă de frică. Mark Twain a făcut următoarea remarcă: „Dacă spui adevărul nu trebuie să-ţi aminteşti nimic”.

2: Fără violenţă 

Oricât de multe eforturi faci să rămâi într-o stare de spirit pozitivă nu uita că orice violenţă exprimată prin vorbire, acţiuni, gânduri fac ca eforturile tale să fi fost în zadar. Pur şi simplu îţi înrăutăţeşte starea de spirit.

3: Nu strânge mai mult decât ai nevoie 

Se spune că este bine să fii un om strângător. Însă toate acele lucruri, creează dezordine, oricând de ordonat ai fi. Chiar ai nevoie de încă un gadget, încă o rochie, încă o pereche de pantofi, încă o maşină, încă o casă?

 4: Nu fura

Toţi râvnesc la bunul altuia, în special când nu sunt mulţumiţi cu ale lor. Furtul nu înseamnă numai tâlhăria; să-i furi munca cuiva şi adulterul sunt tot forme ale furtului. Şi fiecare dintre acestea creează resentimente.

5: Fără sex ilicit 

Dacă oamenii ar putea rămâne fideli, fie că este vorba despre o căsnicie sau o relaţie neoficializată, majoritatea problemelor şi-ar găsi rezolvare cu uşurinţă. În momentul în care eşti tentat de ideea de a călca strâmb, eşti mai degrabă atras de posibilitatea de a-ţi face bagajele şi să mergi mai departe decât să încerci să depui orice efort pentru ca relaţia voastră să meargă.

6: Puritatea 

Puritatea externă, puritatea corpului şi a mediului înconjurător şi puritatea internă, a vorbirii, acţiunilor, gândurilor ne fac umani. Şi cu cât devenim mai umani, cu atât mai divini suntem.

 7: Mulţumire

Orice împotrivire dispare când cineva este mulţumit. Mulţumirea nu înseamnă că o persoană n-ar trebui să-şi dorească mai mult, ci să se bucure de ce are deja.

 8: Autodisciplina

Există mult mai puţine griji legate de organizare atunci când în viaţa unei persoane se găseşte un anumit grad de disciplină. Lucrurile potrivite la locul potrivit, acţiunile potrivite la timpul potrivit, gândurile potrivite la persoana potrivită; aceasta este definiţia disciplinei.

9: Autodidact

Să fii un autodidact nu înseamnă doar să citeşti cărţi, ci şi să te analizezi pe tine însuţi. Te cunoşti bine? Ştii care sunt lucrurile care te plictisesc sau te scot din sărite? Introspecţia poate scoate la iveală lucrurile la care nu te-ai fi gândit vreodată. Când te cunoşti mai bine, îi vei înţelege şi pe ceilalţi mai bine.

10: Înţelegere

Ne pierdem înţelegerea atunci când nu mai facem distincţie între ce este bine şi ce este rău, ce este moral şi ce este imoral, ce este adevărat şi ce este fals şi facem lucruri pe care apoi le regretăm. De aceea, trebuie să distingem limitele.

Distribuie articolul: