În luna mai se poartă Cronograf, asfel că și în acest an ne bucurăm de cea dea XIII-a ediție a Festivalului International de Film Documetar. La data de 12 mai s-a dat start proiecțiilor de filme documentare din mai multe țări. 

„Juriul a ținut cont mai întâi de calitatea profesională a filmelor, de mesajul filmului. Am încercat să evităm filme politice, teme tabu, filme Propagandistice”, Virgiliu Mărgineanu, directorul FIFD Cronograf

În acest an organizatorii de bucură cu mai multe documentare care pun în lumină mai multe probleme sociale și oferă mai multe soluții.

Criteriul de bază este criteriul calității. Trebuie să fie o operă cinematografică la standardele cele mai înalte ale calității”, Leontina Vatamanu, directorul artistic FIFD Cronograf.

Calitatea activității comitetului organizatoric imi insuflă increderea că va fi un eveniment de cea mai înaltă presație”, Monica Babuc, Ministra Culturii RM

Dragostea față de film apare la unii chiar din băncile scolare, de aceea organizatorii au oferit ocazia și regizorilor adolescenți să-și demonstreze lucrările în cadrul festivalului.

Festivalul oferă, pe lângă proiecțiile din concurs și un program de filme educative, o serie de evenimente satelit sau masster classuri.

Filmul documentar care va cuceri juriul va beneficia, pe lângă trofeu, și de un premiu bănesc de 2500 de euro.

 

Gala de deschirere a festivalului a adunat un număr neașteptat de mare de vizitatori, care au venit să privească în ecranul unde realitatea devine artă.

Festivalul a fost deschis cu proiecția filmului „Omul care a salvat lume”, regizat de Peter Antoni. Cadre cu filmul

 

Vino la cea de-a XIII-a ediție, Cronograf care se va desfășura în perioada 12-18 mai, în incinta cinematografului Odeon, ca să descoperi o altă realitate, prin filme documentare.