Un procent de 5 la sută din populația adultă din 12 țări din fosta Uniune Sovietică își dorește să emigreze în altă țară pentru totdeauna. La această concluzie au ajuns autorii studiului sociologic al companiei americane Gallup. Astfel, 30% dintre locuitorii Moldovei vor să părăsească țara pentru totdeauna. Mai mulți doritori decât atât sunt înregistrați în Armenia (40%). În Ucraina, acest indice este de 21%. Cei mai mici indici au fost înregistrați în Uzbekistan (5%), Turkmenistan (6%) și Tadjikistan (11%) Principalele motive ale dorinței de migrare sunt legate de factorii economici. În special, 52% dintre potențialii migranți din țările fostei URSS susțin că vor să-și îmbunătățească nivelul de viață sau să locuiască într-o țară cu un nivel de trai mult mai ridicat. Alți 10% spun că vor să primească un loc bun de muncă sau că nu-și pot găsi de muncă în propria țară. 13% se gândesc la viitorul copiilor lor.

La rândul lor, 12% au declarat că nu ar putea numi un motiv anume pentru dorința de migrare. 14% au invocat indemnizațiile sociale (în special pensionarea și asigurarea medicală), scrie portalul tsn.ua. Printre potențialii migranți se numără și acei care vor să-și reunească familiile. Majoritatea lor au atins vârsta de 50 de ani.

În ceea ce privesc migrațiile pentru viitorul copiilor, majoritatea acestor doritori locuiesc în Turkmenistan (29%) și Kazahstan (21%). Ucraina numără 13%, iar Rusia 14%. Cel mai des, dorința de a asigura un viitor mai bun copilului în afara țării este susținută de femei – 17%, față de10% dintre bărbați. Sondajul a fost realizat prin chestionarea oamenilor cu vârsta de la 15 ani din 12 țări: Azerbaijan, Armenia, Belarus, Georgia, Kazahstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.

Marja de eroare a eșantionului total de 4519 de respondenți este mai mică decât ± 2 puncte procentuale. Eroarea este mai mare pentru subgrupe. Datele au fost colectate în perioada anilor 2010-2012.

Sursa: tv7.md

Distribuie articolul: