Cea de-a X-ea ediție a Festivalului,  organizat de Sala cu Orgă și Fundația Culturală „J.S. Bach” în perioada 23-30 iunie, propune patru concerte cu invitați speciali din Belgia, Rusia, Spania, România și Republica Moldova. Timp de un deceniu, festivalul aspiră să atragă un public cât mai larg spre magia și frumusețea muzicii lui Bach și a muzicii clasice în general.

Vladimir Sverdlov-Ashkenazy în deschiderea Festivalului

Deschiderea festivalului va avea loc  în data de 23 iunie, cu programul „Pasiunile după clavir”, concert prezentat de Orchestra Națională de Cameră, condusă  de  maestrul  Cristian  Florea (România-Germania), avându-l ca solist pe reputatul muzician belgian, de origine rusă  Vladimir SverdlovAshkenazy. Invitatul festivalului este unul din cei mai solicitați pianiști de azi, fiind apreciat la nivel internațional pentru „paleta sonoră incredibilă și virtuozitatea ce depășește limitele obișnuitului”. Pe lângă strălucita carieră de solist, artistul – reprezentant al faimoasei dinastii muzicale Ashkenazy, este unul din puținii pianiști importanți ai momentului care s-a dedicat cu succes și activității componistice. În program vor răsuna fragmente din fundamentala „Arta fugii”, precum și două din îndrăgitele concerte pentru pian și orchestră de coarde de J.S. Bach.

Alexander Fiseisky cu „regele instrumentelor” în prim plan

Pe 25 iunie, festivalul va continua cu tradiționalul recital de orgă, „regele instrumentelor” punctând un rol decisiv în creația și viața lui Bach. Recitalul va fi oferit de reputatul organist rus , Alexander Fiseisky, solist al Filamonicii din Moscova, șef al Catedrei de Orgă de la  Academia de Muzică „Gnesin”. Alexander Fiseisky este un profund cunoscător și propagator al muzicii lui Bach. În  anul 2000, cu ocazia marcării a 250 de ani  de  la  moartea  marelui  compozitor,  organistul  a  prezentat în Germania o serie  unică de  concerte  în  care  a  interpretat  toată  creația  de  orgă a  lui  Bach.  La Düsseldorf , a fost protagonistul unui adevărat ”maraton de orgă”  aflându-se la instrument  19  ore  fără întrerupere. La Chișinău, muzicianul va prezenta un program integral Bach.

J.S. Bach în acorduri de chitară

Pentru  27 iunie, agenda festivalului propune un recital de chitară susținut de o distinsă artistă din Spania – María  Esther Guzmán. Născută la Sevilla, chitarista este descendentă în a opta generație a unei vechi dinastii de muzicieni – „los Guervós”. A debutat la frageda vârstă de 4 ani la  Teatrul  Lope  de  Vega din orașul natal,  la  unsprezece  ani  a  câștigat  Premiul  I  acordat  de  Radioteleviziunea  spaniolă  (RTVE),  iar  la  doisprezece  ani  i-a  cântat  marelui  chitarist  Andrés  Segovia,  care  i-a  apreciat  talentul și i-a îndrumat calea în muzică. Câștigătoare  a  6  premii  naționale  și  13  internaționale,  este  solicitată  la  numeroase  evenimente  culturale  din  Europa,  Asia  și  America,  unde  susține  cursuri  de  master-class,  recitaluri,  precum  și  concerte  cu  orchestre  simfonice  și  ansambluri  camerale. La Chișinău, María  Esther Guzmán va interpreta creații de Bach în transcripție proprie pentru chitară, precum și lucrări de  A. de Cabezon și M. Praetorius.

„Patimile după Ioan” – o încheiere grandioasă a Festivalului

Festivalul va culmina în data de 30 iunie , tradițional, cu o lucrare monumentală – oratoriul „Patimile după Ioan” (”Johannes Passion”) de J.S. Bach. În realizarea acestui grandios proiect vocal-simfonic vor fi antrenate toate forțele artistice ale Sălii cu Orgă – Orchestra Națională de Cameră,  Corul Național de Cameră, precum și Corul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, conduse de Ilona Stepan, organista Anna Strezeva, iar în calitate de soliști vocali vor fi invitați: tenorul roman Tony Bardon de la Opera din Timișoara, soliștii de operă Anastasia Cușnir (soprano), Lilia Istratii (mezzo-soprano), Roman Ialcic (bas-bariton) și baritonul Andrei Otean. Dirijor – maestrul Cristian Florea.

În cadrul Festivalului, la Sala cu Orgă va fi vernisată și o expoziție de pictură, prezentată de studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, ai Colegiului de Arte Plastice „A. Plămădeală” și eleviii Liceului Academic de Arte Plastice „I. Vieru” (curator – Vasile Sitari).

Festivalul Internațional „J.S. Bach” este un proiect realizat cu suportul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în cadrul Programului de proiecte culturale desfășurate de organizațiile necomerciale.

Parteneri: Centrul Cultural German Akzente, Goethe-Institut București, Casa IMAGO, Kinezis-Vita – Centrul medical de reabilitare fizică, Compania NeoConstruct, Vinăria Purcari.

Începutul concertelor – la 19:00. Biletele la concertele din cadrul festivalului sunt puse în vânzare la casa de bilete a Sălii cu Orgă și online – pe iticket.md. Prețul variază între 80 și 200 lei.