În cel mai nou video de pe Ortodoxia – ”pentru că așa trebuie”, îl găsim pe Ion Andronache în grădina unei mănăstiri de maici din orășelul Bath, Marea Britanie, locul de unde a atins subiectul monahiilor și slujirii lor sociale. Vloggerul este revoltat că implicarea socială a monahiilor în Republica Moldova este limitată, atunci când în multe domenii implicarea lor ar fi foarte benefică.

Ion Andronache a reușit să evidențieze doar câteva nume de maici de la unele mănăstiri din Moldova care se mai implică în viața socială, asta, din motiv că noi nu prea avem monahii, decât ceea ce se află între zidurile mănăstirești.

„Femeile creștin ortodoxe, victime ale violenței domestice care ajung în centrele de protecție și plasament, primesc asistență psihologică, juridică și informativă, iar pe lângă aceasta ele au nevoie de asistență spirituală. În cele mai multe cazuri, unele femei nu pot și nu doresc să comunice cu un preot, pentru că el este bărbat, iar starea în care ele se află, după ce au suferit de violență, tot din partea unui bărbat, împiedică pe preot să ofere această asistență”, spune vloggerul.

Vezi și: Vloggerul ortodox Ion Andronache: „Nu e bine să ameninți copilul cu varga sau pedeapsa. Frica îi înstrăinează pe copii de părinți”

Situația este valabilă și pentru persoanele din penitenciare cărora „le este greu să se deschidă și să vorbească despre sine persoanelor din afara penitenciarului”, dar și celor din spitale, unde preotul nu poate nici să intre din cauza intimității pacientei.


Ion Andronache a specificat și câteva exemple de monahii din istoria Bisericii Ortodoxe care au fost foarte active în sfera socială, atunci când era nevoie. Care au fost acestea și care erau acțiunile lor, aflați din video. De asemenea, la Mănastirea Sfântul Ioan de Kronstadt, Ion a întâlnit-o pe maica Sara care, la fel, se remarcă printr-o activitate socială interesantă și care a povestit câte ceva din experiența sa.

La final, vlogerul vine cu un îndemn pentru toți: „Slujirea lui Dumnezeu se face prin rugăciune atât pentru aproapele, cât și prin slujirea lui: acelui bolnav, singur, neajutorat, sărac, prigonit și întemnițat.”

Vezi și: Creștinii ortodocși și preoții au acum un vlog creat special pentru ei. Autorul crede că a fost dat afară de la studii din cauza lui

Autor: Mariana Mereacre, stagiară