Din nefericire, pentru multe femei, oricât de solicitantă este poziția de mama și tot ceea ce implică ea, contribuția partenerului de viață la creșterea nivelului de stres este mult, mult mai mare. Există și studii care vin în întâmpinare acestei afirmații. 

Din 7000 de mame testate, cele mai multe dintre ele au spus că, pe o scară de la 1 la 10, nivelul de stres le este undeva la 8,5 și 46% din femei susțin faptul că soții lor reprezintă o sursă de stress mult mai mare decât copiii.

  • Cel mai stresant lucru pentru femei este că nu au îndeajuns de mult timp să facă tot ce și-au propus într-o zi
  • 3 din 4 mame care au partener de viață spun că, atunci când vine vorba de datoria de părinte și de treburile gospodărești, ele se ocupă de majoritatea cerințelor
  • 1 din 5 mame spune că prea puținul ajutor primit din partea soțului reprezintă o sursă majoră de stres zilnic.

Veridicitatea celor de mai sus este demostrată clar de un alt studio, axat pe analizarea stării de sănătate a unui om atunci când îi moare partenerul de cuplu. Astfel, când un soț își pierde soția, starea lui de sănătate se deteriorează. Când o femeie își pierde soțul, dimpotrivă: starea de sănătate se îmbunătățește vizibil și ea devine mult mai rezistentă în fața stresului și reușește să treacă mult mai ușor și repede peste momentele depresive. Dovadă clară a faptului că bărbații se bazează mai mult pe sprijinul femeii decât viceversa.

Este mai mult decât firesc ca ambii părinți să împartă egal îndatoririle, nu? Cu toate acestea, chiar și în situațiile în care și mama și tata lucrează full time, tot femeia ajunge să se ocupe de 90% din treburi – de la programări la doctor, cumpărături, dus copilul în parc și la întâlniri cu prietenii, ajutat la teme etc.

Cum se rezolvă asta? Ei bine, doamnelor, dacă nu împărțiți în mod egal îndatoririle cu partenerul de viață… spuneți-I asta, în primul rând! Dacă vă este de ajutor, compuneți împreună o listă cu lucrurile – începând de la cele aparent minore, zilnice – care trebuie făcute și vedeți cum le împărțiți. Alcătuiți un calendar pe care ambii îl puteți accesa – de pe telefon și calculator – ca să fiți sigur că nu vă încurcați sau uitați vreun punct de pe listă.

Învățați să faceți un pas în spate și să vă bazați și pe el. Începeți să îi acordați mai multă încredere partenerului. El poate chiar încearcă să fie un soț și un tata bun. Dar deoarece doriți ca treaba să fie rapid și fără mare zgomot rezolvată, de cele mai multe ori preluați frâiele și nu îl lăsați pe el nici măcar să încerce să vă ajute. Total greșit! Rezistați tentației de a face totul și mai lăsați-l și pe el. Iar în timpul liber câștigat aveți grijă de voi, răsfățați-vă! Chiar dacă asta înseamnă că micuții vor ieși cu hainele șifonate, din când în când…

SURSA: Divahair.ro 

Distribuie articolul: