Afecțiunile sezoniere afective la femei au consecințe mult mai grave. Tulburarea afectivă sezonieră, manifestată prin starea de spirit scăzută, iritabilitate și oboseală, este suportată de femei mult mai greu decât bărbații. Oamenii de știință de la Universitatea din Glasgow au ajuns la concluzia că depresia la femei apare din motive necunoscute pe tot parcursul anului și, în cele din urmă, tulburările emoționale și psihiatrice sunt legate de anotimpuri.

Oamenii de știință au numit principalii factori sociali, legate de stilul de viață: fumatul, alcoolul și activitatea fizică. Vremea rece și posomorâtă în acest caz acționează ca un catalizator, accelerând apariția unei stări depresive.

Citește și:  Psihologul Ana Niculăeș: „Un tătic din 20 trece prin depresie postnatală. Unii bărbați au disfuncții sexuale după ce văd nașterea”

Un studiu asupra a 150.000 de persoane a arătat că bărbații înfruntă mai ușor simptomele și consecințele depresiei. Conform cercetării, bărbații intervievați au arătat adesea o bună dispoziție și o formă fizică excelentă.