Femeile primari au organizat Forumul Național al Femeilor Primari, cu genericul „Femeile C.E.R. – Cote, Egalitate, Reprezentare”. Evenimentul a avut drept scop identificarea măsurilor de asigurare a participării și reprezentării adecvate a femeilor în politică și în procesele decizionale. 

Timp de două zile, femeile primari din ţară au lucrat la elaborarea unei rezoluții cu privire la necesitatea adoptării măsurilor de asigurare a participării și reprezentării adecvate a femeilor în politică și în procesele de luare a deciziilor. Rezoluția conține patru obiective-cheie: adoptarea modificărilor corespunzătoare ale cadrului legislativ, abilitarea femeilor pentru participarea în politică și procesele de luare a deciziilor, consolidarea rolului femeilor în partidele politice, promovarea și eficientizarea politicilor publice centrale și locale pentru asigurarea egalității de gen. 

Rezoluția finală a fost înmânată de către Nina Costiuc, primar de Budeşti, Prim-ministrului Iurie Leancă și Președintelui Parlamentului Igor Corman prezenți la eveniment. Nina Costiuc a declarat următoarele: „Noi, femeile primari, am dovedit că avem practici de succes şi zi de zi suntem alături de oameni. Prin realizările noastre, demonstrăm că femeile primari aduc bunăstare şi prosperitate în comunităţile pe care le administrează”.

„Femeia înseamnă mult mai multă integritate şi moralitate în politică, dar şi mai multe iniţiative şi capacitate de a transforma lumea din jurul ei, fie că este vorba despre un minister, un consiliu raional sau o primărie”, a declarat Iurie Leancă, Prim-ministrul RM. Igor Corman, la rândul său, a precizat că nu este suficientă doar cota de reprezentare. „Poate şi mai important e să avem condiţii în ţară ca femeile să se poată implica activ şi cu adevărat în viaţa publică şi cea politică. Iar când vorbim de condiţii, ne referim şi la salarii, oportunităţi de creştere şi alte servicii”, a adăugat Preşedintele Parlamentului.

În urma revizuirii sub aspectul implementării convenţiilor de drepturile omului ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, ratificate de R. Moldova, comitetele ONU în cauză şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu continua subreprezentare a femeilor în parlament şi guvern şi au recomandat R.Moldova adoptarea cât mai urgentă a măsurilor temporare speciale şi consolidarea eforturilor ce ţin de capacitarea şi abilitarea femeilor pentru a asigura reprezentarea lor adecvată în politică. 

Nadejda Macari, managerul programului ONU „Femeile în politică”, a explicat că „Programul are ca obiectiv îmbunătățirea participării femeilor în politică şi în procesul de luare a deciziilor prin crearea unui mediu adecvat pentru participarea lor semnificativă și prin sporirea capacităților femeilor până la, în timpul și după alegerile parlamentare și cele locale”.

Acest eveniment a fost organizat de femeile primari cu susținerea Programului „Femeile în Politică” implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, finanțat de Guvernul Suediei.

P