De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au încercat să afle cum ne influenţează mirosul şi care sunt informaţiile pe care acest simţ ni le poate transmite. Ei bine, rezultatele sunt dintre cele mai surprinzătoare. 
Listverse relevă 10 dintre lucrurile despre care nu ştiai că le poţi afla prin miros. 

Trădează vârsta

În cadrul unui studiu, s-a constatat că subiecţii au putut distinge mirosul persoanelor de peste 75 de ani şi pe cel al oamenilor mai tineri. Mirosul nu este neapărat unul neplăcut, ci poate fi descris mai degrabă ca unul diferit. Cercetătorii cred că prejudecata conform căreia vârstnicii miros urât vine mai mult din frica de bătrâneţe. 

miros de cafea

Cafeaua, la fel de eficientă şi dacă e doar mirosită

Mirosul de cafea este unul foarte intens, cu efect calmant, susţin unele studii. Interesant este faptul că acelaşi efect apare şi în urma consumului de cafea, aşa că ne-am putea delecta în fiecare dimineaţă doar cu parfum de cafea proaspăt râşniţat. Mirosul cafelei determină creierul să elibereze proteine care îl protejează de stres. 

Poţi mirosi frica

Nu doar că avem capacitatea de a mirosi frica, dar odată percepută această senzaţie, începem să avem şi noi aceleaşi trăiri. Oamenii de ştiinţă susţin că “mirosirea fricii” este o caracteristică dezvoltată în scopuri defensive. De altfel, cum omul acţionează mai bine în grup şi manifestă empatie faţă de cei din jur, panica sau sentimentul de teamă se poate transmite. 

sex

Femeile pot mirosi când un bărbat este excitat

Mai multor femei le-au fost date să miroase tricouri imbibate cu sudoare. Mirosul celor purtate de bărbaţii excitaţi a activat părţi din creierul femeilor responsabile cu perceperea emoţiilor la cei din jur. 

flirt

Bărbaţii pot mirosi când o femeie este la ovulaţie

Bărbaţii heterosexuali care au mirosit tricourile mai multor femei au catalogat mirosurile celor purtate de femeile aflate la ovulaţie sau care erau fertile drept sexy. Se pare că acest miros poate fi perceput de către bărbaţi până la o săptămână după purtarea respectivelor haine. 

Atracţia sexuală poate fi detectată prin miros

Rezultatele mai multor studii au relevat faptul că atracţia sexuală poate fi detectată prin miros. Astfel, dacă un bărbat hererosexual mirosea tricouri aparţinând femeilor, bărbaţilor heterosexuali sau barbaţilor gay, el alegea şi cataloga drept plăcut mirosul tricourilor purtate de femei. 

Pe acelaşi principiu, bărbaţăii gay alegeau tricourile purtate de bărbaţii gay. De altfel, cercetătorii cred că concluziile acestui studiu ar putea fi o dovadă a faptului că homosexualitatea ţine mai puţin de alegere şi mai mult de neurobiologie. 

Femeile pot detecta prin miros cât de sexy sunt bărbaţii

Se spune că frumuseţea ar sta în simetria trăsăturilor faciale. Putem adăuga că această afirmaţie a fost confirmată de un studiu recent. În cadrul acestuia, femeile au punctat mai bine mirosurile hainelor bărbaţilor cu trăsături faciale simetrice, chiar dacă nu ştiau nimic despre aparţinătorii respectivelor haine. 

compatibilitate

Prin miros detectam compatibilitatea, în funcţie de starea sănătăţii

MHC sunt moleculele din corp care luptă cu germenii şi virusurile. Se pare că oamenii îşi aleg partenerii bazându-se tocmai pe baza acestuia, compatibilitatea fiind “măsurată” numai prin intermediul mirosului. Astfel, alegând un partener cu MHC diferit de al tău, copilul rezultat va avea un sistem imunitar puternic, fiind mai rezistent în fata bolilor. 

Aşa că dacă vrei să dai un sfat util cuiva mai tânăr decât tine, ar trebui să-i spui că, în dragoste, să-şi urmeze nasul. 

Distribuie articolul: