Femeile au jucat un rol deosebit de important în viaţa personală a voievodului Ștefan cel Mare. Acesta a avut, pe parcursul vieții, 3 soții, dar și relații în afara căsătoriei.

Pe 2 ulie 1504 , Ștefan cel Mare, domnitorul Țării Moldovei din 1457,  moare răpus de cangrena la un picior.

S-au transmis din gură în gură multe istorii despre viaţa reală şi cea legendară a marelui voievod, despre războaiele purtate, despre bisericile şi mănăstirile înălţate de el. Graţie tradiţiei orale în memoria generaţiilor s-au înrădăcinat şi diferite zvonuri, unele dintre ele referitoare la faptul că Ştefan cel Mare era un bărbat implicat permanent în aventuri amoroase.
Din izvoarele istorice scrise, dar şi din sursele orale de sorginte populară reiese că femeile au jucat un rol deosebit de important în viaţa personală a voievodului. Într-adevăr, cu toate că celebrul domn era angajat permanent în diverse acţiuni, găsea timp pentru a-şi împărtăşi bucuriile şi succesele, tristeţea şi amarul, femeii, pe care el o considera apropiată, pe care o avea ca fiinţă ce îi umplea inima de bucurie.

Potrivit istoricilor Andrei și Valentina Eșanu, Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare, la urcarea în scaun (12 aprilie 1457), când avea 20-25 de ani, încă nu era căsătorit. Prima femeie care apare în viaţa tânărului domn a fost o oarecare Maruşca, numele căreia este fixat în Pomelnicul mănăstirii Bistriţa, fără a i se indica titlul de doamnă sau cneaghină, care se atribuia pe atunci soţiilor sau fiicelor domnilor ţării şi ale boierilor mari. Cine a fost această Maruşcă şi ce rol a jucat ea în viaţa marelui voievod, nu se știe.

Unii cred că Maruşca figurează doar într-un episod întâmplător al vieţii tânărului voievod, alţii consideră că tânăra i-a lăsat lui Ştefan, fără a ajunge să-i fie doamnă prin cununie şi căsătorie, un urmaş – pe Alexandru, primul fiu al voievodului, pe care marele domn l-a iubit foarte mult, considerându-l a fi cel mai destoinic succesor al său.

Prima sa soţie şi doamnă a Ţării Moldovei a fost Eudochia de Kiev. A devenit Doamna lui Ştefan, voievodul Moldovei, la 5 iulie 1463, în faţa înaltelor feţe bisericeşti ale ţării şi ale Curţii Domneşti. Au avut împreună trei copii, însă doi au decedat de tineri. Fiica lor Elena a fost căsătorită cu țareviciul Ivan Ivanovici al Moscovei a avut o viață grea și un sfârșit tragic. Eudochia a murit doar după patru ani de căsătorie.

Foto: istorie-pe-scurt.ro

Foto: istorie-pe-scurt.ro

Următoarea soție a lui Ștefan a fost Maria de Mangop (fost oraș din Crimeea), sora principelui Alexandru, conducătorul Mangopului. Ea se trăgea din neamul împăraţilor bizantini, dinastiile Paleologilor şi Comnenilor. Căsătoria lor avusese loc la 14 septembrie 1472, avînd împreună doi fii gemeni, Ilie şi Bogdan. Ambii au murit la vîrstă fragedă.

Foto: atheneum.ca

Foto: atheneum.ca

Foto: Wikipedia.org

Foto: Wikipedia.org

În timpul unei campanii de proporţii în Ţara Românească, Ştefan a reuşit nu numai să-l detroneze pe Radu cel Frumos şi să-i golească vistieria ţării, ci şi să le ia în captivitate pe Despina, soţia acestuia, şi pe Maria-Voichiţa, fiica voievodului muntean, pe care le-a adus cu sine la curtea din Suceava. Față de aceasta din urmă domnitorul a nutrit sentimente profunde. După ce Maria de Mangop, la vreo 5 ani de căsătorie a murit, Ştefan se recăsători, contrar tradiţiei creştine ortodoxe, cu tînăra domniţă Maria-Voichiţa, doar după o jumătate de an de la stingerea din viaţă a celei de-a doua soţii. Ștefan avea pe atunci vreo 36-37 de ani. Aceasta se dovedi a fi cea din urmă şi cea mai îndelungată căsătorie a voievodului Ţării Moldovei, căci Maria-Voichiţa, fiind cu mult mai tînără, a trecut la cele veşnice peste 7 ani după moartea soţului ei.

Foto: moldovenii.md

Foto: moldovenii.md

Istoria a mai consemnat, se pare, încă o aventură amoroasă a lui Ştefan cel Mare, cu soţia unui boier din Hârlău, Maria, poreclită Rareşoaia, după numele soţului ei. Din această se născu viitorul domn al Ţării Moldovei Petru Rareş, fiu nelegitim al lui Ştefan cel Mare.

„Marele voievod a trăit profunde sentimente de dragoste pentru toate cele trei soţii, pentru acea enigmatică Maruşca din frageda-i tinereţe, precum şi pentru Maria Rareşoaia, astfel încât am putea spune că în această privinţă voievodul a avut o viaţă împlinită. Pe de altă parte, destinul i-a hărăzit mari dureri şi tristeţi, când au murit, de foarte tinere, Eudochia de Kiev şi Maria de Mangop, dar şi cei mai mulţi dintre copiii săi. În ultimii ani de viaţă, Ştefan a suferit mult din cauza că prima sa fiică, Elena, căsătorită cu Ivan cel Tânăr, fiul marelui cneaz al Moscovei, zăcea împreună cu fiul ei Dimitrie, nepotul lui Ştefan cel Mare, în închisoare în urma unor intrigi de palat”, mai notează istoricii.

Deci zvonurile despre ibovnicile și „copiii din flori” ai lui Ștefan cel Mare rămân a fi doar zvonuri.

Distribuie articolul: