Tabloul situației privind egalitatea de gen, în Republica Moldova, continuă să trezească tot mai multe semne de întrebare.

Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova a elaborat, recent, un portret prin care ilustrează statistici despre femei şi bărbaţi, reflectând  situaţia lor în toate domeniile vieţii sociale din țară. Ce date importante comunică acest portret?

Femeile din RM, mai numeroase decât bărbații și cu o speranță de viață mai mare

Conform ultimelor statistici, femeile din Republica Moldova continuă să aibă o pondere mai mare din totalul populației: 51,9%, dar și o speranță de viață mai mare cu aprovimativ 8 ani, decât bărbații.

Femeile din RM se căsătoresc, în medie, la vârsta de 23 de ani

Cele mai multe femei se căsătoresc timpuriu cel mai des, în mediul rural. În sate, se căsătoresc de trei ori mai multe femei cu vârste de până la 20 de ani, decât în orașe.

Avem mai puține șomere, decât șomeri, mai multe femei înalt calificate, decât bărbați, totuși, femeile din RM sunt mai slab remunerate

Peste 60% din numărul de șomeri, din Moldova sunt bărbați. Totuși, femeile din RM câştigă, în medie, cu 12,9% mai puţin decât bărbații. Asta, în ciuda faptului că femeile angajate posedă într-o poporție mai mare studii superioare și studii medii de specialitate. Să nu uităm și de faptul că la studii superioare se înscriu mai multe femei, decât bărbați.

Cine e capul familiei?

Majoritatea gospodăriilor din Republica Moldova continuă să fie conduse de bărbați: 58%.

Surse foto: www.cbsnews.com, www.mariaj.md,www.evz.ro, stirilocale.md, studentie.md

Distribuie articolul: