Vă povesteam într-un material precedent despre frumoasa călătorie a fotografului nostru Dima Iacovlev prin țări exotice și pline de peisaje foarte deosebite. Ei bine, să știți că și civilizația umană are aspecte foarte importante în zonele pe care el le-a vizitat, iar noi l-am rugat cu predilecție să ne reflecte lumea femeilor. O luăm pe rând – prima țară fiind Zanzibar.

dimaFotograful povestește în detalii diferența culturală, dar și de comportament a femeilor africane, în dependență de zona unde trăiesc. Un lucru este cert, femeile de culoare știu că atrag atenția și se lasă fotografiate, de cele mai multe ori, doar pe bani.

„Dacă eram într-o zona mai dezvoltată, în orașul Dar es Salaam, spre exemplu, simțeam cumva mai multă civilizație. Ce ține de îmbrăcăminte, era ceva chiar obișnuit, nimic straniu: blugi, cămașă coafuri specifice Africii și deja femeilor de culoare. Nu se diferențiau cu mult de ceea ce vedem la noi. Ce ține de comportament: erau simple și obișnuite.

africa

africa

Citește și: A hrănit maimuțele și s-a scăldat cu delfinii. Fotograful Dima Iacovlev, despre aventura celor mai deosebite destinații turistice (Foto)

În zona insulară situația arăta altfel. În primul rând insulele sunt zone unde încă se mai păstrează obiceiuri. Detaliile specifice zonei date sunt observate în îmbrăcămintea femeilor – ele poartă cu predilecție haine tradiționale. În această regiune ele mereu sunt îmbrăcate așa.

In Downtown, capitala insulei Zanzibar, am întâlnit mult mai multe doamne îmbrăcate în stil oficial. Probabil multe dintre ele sunt implicate în afaceri sau au joburi importante, însă și aici am reușit să întâlnesc multe femei care erau îmbrăcate în rochii naționale. M-a bucurat mult această legătură mare cu tradițiile lor și respectul care se vede din start pentru asta”, a mai povestit Dima Iacovlev.

Despre comportamentul acestora, fotograful relatează că africancele sunt foarte stranii. Acestea își știu bine prețul imaginii, deci nu le prea poți fotografia oricum.

„Sunt stranii, au o educație specifică. Când doream să le fac poze, ele nu-mi permiteau. Trebuia să le fac pe furiș, ca sa nu observe. Pentru ei, dacă fac poze înseamnă că eu fac bani pe ele, ei așa mi-au spus. De aceea atunci când doream să le pozez, ele cereau bani, câte un euro, după care mă lăsau să le fac poze. Este un specific, așa au fost educați de mici. Chiar și copiii de 4-5 ani solicitau bani în schimbul pozelor.

Am prins câteva poze bune, dar cred că asta a fost cel mai complicat – țara în care a fost cel mai greu de făcut poze. Da, femeile sunt comunicabile, însă greu de convins să apară în poze. Cât despre comportament, nu am intrat atât de mult în contact cu femeile din zona aceasta ca sa spun sigur. cert este că sunt mai sociabile decât bărbații”, mai spune Dima Iacovlev.

Foto: Dima Iacovlev

Viola Rașcovschii, Stagiară