Un amplu program de instruire prin care femeile cu dizabilități din Strășeni și Fălești vor învăța să combată stereotipurile de gen și să își revendice dreptul la o viață fără violență a fost lansat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, lansat cu suportul UE.

Proiectul se desfășoară în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen” implementat de UN Women și UNFPA și presupune abilitarea informațională și psihologică a femeilor cu dizabilități și mamelor care au copii cu dizabilități, din raioanele Strășeni și Fălești, în prevenirea și combaterea violenței.

Primele instruiri au avut loc recent la Strășeni și Fălești, unde peste 25 femei cu dizabilități din aceste localități au participat la o discuție în care au făcut cunoștință cu noțiunea de violență în bază de gen și violență în familie, cu stereotipurile și prejudecățile ce contribuie la perpetuarea violenței față de persoanele cu dizabilități.  Femeile au fost încurajate să iasă din cercul vicios al violenței și să aleagă o viață trăită în demnitate, într-un mediu sănătos și non-violent.

„Ținând cont de situația la nivel național referitor la cazurile de violență împotriva femeilor, a violenței în familie, astfel de sesiuni de informare sunt foarte importante, așa încât în situații de orice formă de discriminare și/sau violență să știm unde putem să ne adresăm pentru suport, iar în cazurile în care suntem martori/re ai unui caz de abuz să nu rămânem indiferenți/te și să știm cum trebuie să acționăm pentru a susține persoana afectată”, a declarat Viorica CULEAC, coordonatoare de program EU4GE, UN Women Moldova.

În total sunt preconizate 8 instruiri în raioanele Strășeni și Fălești pentru femeile cu dizabilități și mamele care au copii cu dizabilități, din raioanele Strășeni și Fălești, care urmează a fi realizate de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”. Subiectele instruirilor se vor axa pe rolul autorităților responsabile de prevenirea și combaterea violenței si pe serviciile destinate victimelor și agresorilor. Femeile vor învăța de asemenea modalități de depășire a conflictelor, exersând comunicarea non-violentă cu membrii familiei, și vor învăța din istoriile de succes ale supraviețuitoarelor violenței domestice.

Reamintim că proiectul „Acceptă dizabilitatea, nu și violența” are o durată de 10 luni, timp în care 40 de femei cu dizabilități și femei în familiile cărora trăiesc persoane cu dizabilități, din raionale Fălești și Strășeni, vor fi informate despre metodele de combatere a violenței și tipurile de sprijin acordate de către diverse instituții pentru victimele violenței.

Acest articol este scris în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.

Acest articol este scris cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este în întregime responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.