„Femeile care trăiesc în orașele mari caută să controleze totul, au trăsături de caracter masculine, de aceea gravidele carieriste și eminente nu nasc foarte ușor. Cel mai important atunci când naști natural este să fii firească, așa cum te-a creat natura. Te poți relaxa în timpul nașterii? Relaxarea e foarte importantă în acele momente. Procesul nașterii unui copil este strâns legat de: cât a dormit femeia în timpul gravidității, cât se plimba, a fost intimă sau nu cu soțul, cât se odihnea și cât lucra. Nașterea reprezintă un cumul de factori care au existat în timpul sarcinii și în timpul vieții femeii în general. Cum trăiește, așa naște. Dacă orice bronșită o tratăm cu medicamente, anume în ele femeia va vedea salvarea, o resursă, în timpul nașterii copilului său. Dacă femeia este ca un vulcan, atunci pentru ea în timpul nașterii va fi important să mârâie, să scoată sunete, în sfârșit, dacă este emotivă va simți nevoia să plângă”, explică Svetlana Akimova, moașă în Rusia. 

Akimova-4-1024x683

Zilele trecute, Svetlana s-a aflat la Chișinău cu un seminar practic dedicat nașterii. După prima specialitate, ea este dirijor de cor, după a doua- psiholog, iar după a treia- moașă. În anul 1991, și-a născut fiul cel mai mare acasă. Pe atunci, în maternitățile din Rusia, femeia era separată de bebeluș după naștere pentru 5-7 zile. Mama își putea vedea bine copilul abia după ce era externată.  Nimic uman în această practică, iar Svetlana își dorea altceva. Trei luni la rând, în timpul sarcinii, Svetlana mergea la cursuri de pregătire pentru nașterea acasă, la moașa Tatiana Sargunas. Tatiana i-a asistat ei nașterea. Apoi, deja ea le povestea femeilor cât de fericită ești atunci când naști acasă și asista nașterile femeilor. Era o tendință – dacă ai născut acasă, înseamnă că le poți ajuta și pe alte femei să nască la domiciliu. A înțeles că obstetrica ocupă mult loc în viața ei și a mers la colegiul de medicină pe care l-a absolvit cu 10 pe linie.

Akimova-7-1024x683

Acum 17 ani, a fondat împreună cu soțul său centrul „Copil fermecat”, care oferă lecții gravidelor și copiilor cu vârstele de la zero la 7 ani. Ea a mai lansat proiectul „Nașteri moi în maternitate”, de aceea asistă nașteri nu doar acasă, dar și în maternități.

Akimova-6-683x1024

 

Numărul nașterilor naturale a scăzut dramatic, consideră Svetlana, pentru că femeile au multe trăsături masculine. În plus, este important ca mamele să fie atente la ceea ce le povestesc copiilor despre naștere, căci de cele mai multe ori, însămânțează frica chiar în copilărie, povestind istorii de groază despre cât de greu a fost.

Sursa: mamamoldova.com