Eşti obişnuită să lucrezi mai mult nopţile pentru a avea timp ziua? Femeile care lucrează în schimburi de noapte timp de 30 de ani sunt de două ori mai predispuse să capete cancer de sân, susţin oamenii de ştiinţă. Cercetătorii în domeniu susţin că iluminatul artificial pe timp de noapte interferează cu substanțe chimice în organism, iar acest proces poate declanşa creşterea tumorilor. Echipa care a realizat cercetarea a studiat cariera a 1134 de femei diagosticate cu cancer la sân şi le-a comparat cu alte 1179 de femei, care nu au fost diagnosticate cu boala.

Aproximativ o treime dintre femeile cu cancer au făcut ture de noapte la un moment dat în timpul vieţii lor de lucru, cum ar fi asistenţa medicală, echipaj de zbor, recepţie la hotel. Deși mulți oameni lucrează în condiții de iluminare pe benzi la orice oră din zi, oamenii de ştiinta cred că numai lumina artificială din timpul nopţii cauzează cancerul, deoarece deranjează ciclurile de somn naturale ale corpului și ritmurile hormonale, suprimând producţia de melatonină, un hormon care poate preveni cancerul.

În 2009, 37 de femei daneze au fost compensate de către guvernul lor după ce acestea au fost diagonsticate cu cancer în urma turelor de noapte.Danemarca este singura țară din lume în care cancerul la sân care rezultă din munca în schimburi este recunoscut ca un accident la locul de muncă.

Avocații spun că va fi dificil pentru femei să iniţieze acțiuni similare, deoarece, deși există unele dovezi care asociază riscul crescut de cancer la sân cu munca în schimburi pe termen lung, dovezile nu sunt suficiente pentru a împiedica femeile să lucreze în schimburi de noapte, mai ales că acestea sunt mai bine plătite.

Sursa/photo: www.dailymail.co.uk

Distribuie articolul: