Dea lungul anilor cercetorii și-au pus mai multe întrebări legate de menopauză și prevenirea competiţiei dintre o femeie şi nora sa. O cercetare publicată în cel mai recent număr al jurnalului ştiinţific Ecology Letters scrie datele studiului care arată că atunci când o femeie dă naştere unui copil la o vârstă târzie, iar nora sa naşte în acelaşi timp cu ea, cei doi copii au cu 50% mai puţine şanse de a ajunge la maturitate în comparaţie cu ceilalţi copii, scrie site-ul Science Codex. Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea Turku (Finlanda), Universitatea Exeter (Marea Britanie), Universitatea Sheffield (Marea Britanie) şi Universitatea Stanford (SUA) explică pentru prima dată de ce relaţiile dintre femei şi nurorile lor ar fi putut juca un rol cheie.

Studiul susține că menopauza a apărut pentru a permite femeilor să se concentreze asupra nepoţilor lor. Cercetătorii au analizat în cadrul acestui studiu date ce se întind pe o perioadă de 200 de ani, acestea fiind colectate din registrele bisericilor din Finlanda preindustrială. Specialiştii au analizat informaţiile referitoare la rata naşterilor şi cea a deceselor dintre 1700 şi 1900, înainte de apariţia mijloacelor contraceptive moderne sau a serviciilor medicale.

Datele din studiul finlandez arată că o femeie obişnuită ar beneficia dacă ar înceta să se reproducă la vârsta de 51 de ani atunci când există riscul să concureze cu nora sa, însă nu şi atunci când ar face acest lucru împreună cu fiica sa.

De-a lungul timpului, cercetătorii au postulat mai multe teorii pentru a explica evoluţia menopauzei la oameni, printre care şi aceea că aceasta a apărut pentru a proteja femeile în vârstă de riscul de a muri în timpul naşterii sau a sarcinii. Acest lucru este infirmat de studiul finlandez: datele arată că mai puţin de 2% dintre femeile în vârstă de cel puţin 40 de ani au murit în timpul naşterii, acelaşi risc redus fiind înregistrat astăzi şi în rândul societăţilor de vânători-culegători.

Distribuie articolul: