Dacă te bate, înseamnă că te iubește – frază des auzită printre doamnele, îndeosebi, înaintate în vârstă. Dar dincolo de proverbe și uzanțe, trebuie să știm că nimeni nu merită să fie abuzat fizic sau moral. Mai ales că, statisticile arată că nu doar femeile sunt bătute de consorți, ci și bărbații sunt maltratați. Când dragostea lasă urme

Ana a făcut doar gimnaziul, iar când a fost cerută în căsătorie a crezut că este cea mai norocoasă. Nu a însușit o profesie, era casnică și îngrijea de băiețelul ei. Însă, căsnicia Anei s-a dovedit a fi nefericită, iar soțul – violent. El obișnuia să vină beat noaptea şi o alunga afară. Unicul său gând, atunci, era să reuşească să ia copilul de o lună cu ea, să nu-l lase în casă. Când soţul a început să o înșele, femeia a decis să-şi ia viaţa în mâini. Având copil de un an, a început să muncească la un lider agricol din sat. Acolo, a întâlnit pe cineva cu care a început o nouă relație. Ana a rămas din nou însărcinată. După ce tatăl ei a aflat de graviditate, s-a dezis de ea, pentru că va face un copil din flori. Cu mama şi ceilalţi trei fraţi şi surori se mai văd, dar ei nu o pot ajuta cu nimic. Ana nu s-a căsătorit cu tatăl celui de al doilea copil. Ea este mai mare ca el și se temea că, dacă ar fi rămas împreună, ea i-ar fi stricat viaţa. Mai ales că mama şi sora bărbatului erau categoric împotriva ei. Astfel, întro zi, fără să-i spună, Ana a decis să vină la Centrul maternal „Pro Familia” din Căuşeni. Astăzi, Ana visează să înveţe meseria de bucătăreasă, să obțină divorţul şi să restabilească relaţiile cu rudele sale. Asemenea istorii se întâlnesc foarte des în localităţile Moldovei, însă sunt foarte puţine instituţii care să-i ajute pe acești oameni.

Fiecare victimă merită ajutată

Toate familiile fericite seamănă între ele, fiecare familie nefericită, este nefericită în felul ei. De aceasta s-au convins și lucrătorii Centrului Maternal „Pro Familia Căuşeni”, care din decembrie 2006 şi până acum, au văzut şi asistat 238 de povești de viață diferite. Centrul este o instituţie publică, care acordă servicii de consiliere victimelor violenţei domestice şi oferă plasament temporar mamelor cu copii minori, în situaţii de criză. În acest centru pot fi adăpostite zece mame şi nouă copii.
Centrul funcționează cu ajutorul financiar al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

„Ele singure sunt vinovate”

Centrul a fost deschis pentru a ajuta femeile maltrate de partenerii de viață să își recapete încrederea și să se integreze în societate. La început, oamenii din localitate erau sceptici față de victime, spuneau că ele singure sunt vinovate şi provoacă violenţa. Preotul, invitat la botezul unui copil din centru, iniţial, a refuzat să vină pentru că ele ar fi nişte păcătoase.
Cu timpul, disprețul față de victimele abuzului a scăzut. A rămas doar necesitatea continuă de consiliere psihologică a femeilor, care, la început singure se consideră vinovate de ceea ce li s-a întâmplat. Psihopedagoga Centrului Maternal „Pro Familia”, Ana Şchiopu, afirmă că activităţile de consiliere şi cele de grup au scopul să ajute victima să scape de acest complex, iar apoi, femeia este îndrumată să nu se întoarcă la abuzator.

Și bărbaţii sunt bătuți

Deși violenţa în familie, de cele mai dese ori, este aplicată împotriva femeilor, procurorul raionului Căuşeni, Ion Oboroceanu, spune că se întâmplă ca și bărbații să fie bătuți de consoarte. Fenomenul este mult mai frecvent decât arată datele oficiale. „Realitatea este mult mai dură decât statisticile. Procentajul este mult mai mare, nu de 3-7%, ci chiar de 25-30%. Problema este în mentalitate: ruşinea, educaţia bărbaţilor, nu le permite să anunțe poliției cazurile de abuz asupra lor. De aceea, în prezent, nici nu există servicii pentru reabilitarea victimelor-bărbaţi”, susţine domnul Oboroceanu.
Procurorul de Căuşeni este de părere că precedentele pozitive sunt cele mai bune moduri de informare a comunităţii, iar cazurile concrete rezolvate ridică cultura juridică a societăţii. Din cele aproximativ 50 de demersuri înaintate de procuror în perioada iulie, anul trecut, până în august 2011, toate au fost acceptate de instanţa de judecată.

Nu e problema lor, ci a noastră

„Odată cu adoptarea Legii cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, violenţa domestică nu mai este o chestiune privată, ci o problemă socială”, accentuează procurorul Oboroceanu. El susţine că pârghii legale pentru schimbări pozitive există, trebuie doar ca instituţiile de drept să înveţe să lucreze în echipă, iar societatea să aibă membri motivaţi să rezolve problema.

Distribuie articolul: