Dacă ar fi să dea timpul înapoi și i s-ar cere să aleagă altă profesie, tot pe cea de medic ar alege-o. Mai mult de douăzeci de ani, Ludmila Rusu, femeia în alb, este prietena multor copii nu numai din capitală, dar și din țară.

A început să luceze ca medic pediatru de sector. Apoi, trei ani a fost Șefă de Secție la Maternitatea N 1 din capitală. De 15 ani este vicedirectoul Secției Pediatrie și Neonatologie din cadrul aceleiași instituții. Nu poate să-și imagineze să nu fie medic, pentru că aceasta a fost dorința ei de când era mică.

Tata învățător, mama șefă de magazin

Primele paciente ale sale erau păpușele. Le consulta, le făcea injecție, având grijă de ele ca să nu se agraveze boala. Era un joc imaginar, unul care mai târziu s-a transfomat în realitate. Nu știe de unde i se trage această dăruire față de medicină, fiindcă în neamul lor n-a fost nici urmă de-a lui Hipocrate: „Mama era șefă de magazin, tata învățător, iar eu am devenit medic.”

Partenerul de viață, tot medic

La facultate și-a întâlnit alesul inimii. Este tot medic, de aceea își înțelege cel mai bine soția, atunci când este deranjată la miezul nopții pentru a consulta un copilaș. Nu se supără, înțelege că acest fenomen întregește armonia din familie.

Mamă și bunică împlinită

Pe doamna Ludmila a binecuvântat-o Dumnezeu cu două fete minunate: Tatiana, fiica cea mai mare, care are și ea la rândul ei două fetițe și Victoria, fiica cea mai mică, care a călcat pe urmele părinților, fiind rezidentă la Universitatea de Stat N. Testemițeanu.

Doamna Rusu afirmă că se află în permanență alături de copii: „Oficial, sunt la serviciu până la ora 18, iar neoficial sunt alături de copii 24 de ore, fiindcă am grijă și de nepoțele, pe care le iubesc foarte mult.”

Consultație de la distanță

Nu se odihnește nici un pic, fiindcă odihna nu e o trăsătură ce caracterizează profesia de medic. „Pacientele, foste sau actuale, mă solicită adesea pentru a le consulta copii.”

Marina Mica este din orașul Edineț. Are un băiețel Bogdan de aproape doi ani, iar în luna august a născut o fată, pe nume Anastasia. Este una din pacientele „fidele” ale Ludmilei Rusu. „De câte ori am nevoie de un sfat medical, mă adresez doamnei Rusu.” Marina spune că profesionalismul acestei doamne a făcut-o să capete mare încredere în ea.

Ludmila Rusu spune că tot ce și-a dorit în viață i s-a îndeplinit. Are o familie cu care se mândrește și o profesie pe care o practică cu dăruire. Totuși, ar mai fi ceva ce i-ar completa fericirea: un nepoțel…

Distribuie articolul: