Ecaterina Iaroș este tânăra care la începutul lunii decembrie anul trecut a avortat la Institutul Mamei și Copilului în condiții, așa cum povestește ea, inumane. Femeia a povestit pentru Europa Liberă toată cronologia poveștii sale groaznice la Institutul Mamei și Copilului. Dezvăluirile femeii sunt șocante.

3 săptămâni, 5 ecografii și o sarcină pierdută: Tânăra care a avortat în toaleta maternității a povestit pentru AGORA întreaga istorie

Ecaterina Ianoș povestește în detalii ce i s-a întâmplat exact din momentul în care a fost internată și până a fost externată din instituție. Cronologia începe sâmbătă, ca ea să ajungă să finalizeze procedura abia joi dimineață. Despre momentul avortului, Femeia își amintește:

Ecaterina Iaroș: „Ea a aprins lumina și am văzut că sunt plină de sânge. Sora medicală a venit, s-a uitat și a zis că e totul normal, așteptăm apele. Mi-am luat vasul și am mers la baie. Ea a venit după mine. Și eu am întrebat-o: „Pot să merg la WC?”. Și ea a zis: „Da, stai fără grijă, tu încă nu naști.” Și numai m-am aplecat și fetița a început a ieși. Și am strigat că eu nasc. Vasul acela vine puțin în jos și ea când a ieșit acolo era foarte mult sânge. Și ea a căzut în sângele acela și a stropit baia și până a revenit sora medicală, eu deja am examinat-o, deja eram cu ea în mâini. Ea a venit cu un clește din fier și mi-a tăiat cordonul. Și mi-a dat cleștele în mână și o pelincuță ca să țin să nu curgă sânge și m-a trimis în celălalt capăt de coridor să mă urc pe masă. Și la ieșirea din baie am auzit cum mi-a reproșat că eu am murdărit baia de sânge. Apoi sora medicală a adus fetița lângă mine. În partea stângă era cântarul și a adus-o și a desfăcut pachetul acela și îi zice medicului: „Uite, nu-i nici fată, nici băiat”. A fost foarte urât. Și când am văzut și sacoșa aia galbenă cum stătea fetița în sacoșă parcă era un gunoi. Și cântarul era mare, iar când a cântărit ea avea 540 de grame și sora medicală i-a spus medicului „Scriem 480 că…” ceva de documente a spus, dar nu am înțeles clar despre ce era vorba. Și medicul a afirmat că da”, a spus femeia pentru Europa Liberă.


După aceasta, Ecaterinei i-a fost făcută anestezie. La 8 dimineața a fost trezită ca să meargă la ecografie și consultație. Abia atunci l-a văzut pe medicul ei.

Ecaterina Iaroș: Și l-am întrebat: „De ce dvs. mi-ați spus că nasc în 8 ore, dacă am născut în 23?” Și el a zis: „D’apoi eu ți-am zis, o zi ai să te odihnești și o zi ai să te chinui. Gata, a trecut. Lasă că nu ai mai murit. Și hai, vino, să faci ecografie și să te duci acasă”. Și eu am spus: „Cum să merg acasă că abia azi-dimineață am născut?” „E totul OK la tine, totul bine, poți să mergi acasă. Nu văd necesitatea ca tu să rămâi în spital”.

Cazul Ecaterinei a fost preluat de Asociația Promo-LEX. Până în prezent, pe acest caz a fost deschisă o cauză penală. Asociația Promo-LEX adună probe și pentru un dosar civil. Vedeți în sursa citată poziția Reprezentanților Promo-LEX, dar și a Alinei Andronache, co-autoarea Declarației comune a celor 98 de femei.

Vezi și: La Institutul Mamei și Copilului se instituie Linia Verde. Ce măsuri au fost anunțate

DECLARAȚIA COMUNĂ a femeilor care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical defect în sfera prenatală