Puţini dintre noi ştiu că zaţul de cafea poate fi o excelentă unealtă pentru… pictori. În Republica Moldova, această artă are încă puțini reprezentanți. Cu toate că-i poţi număra pe degete, despre pictorii din Chișinău care realizează tablouri în cafea s-a auzit și peste hotarele țării, iar numele Anna Pronina este deja bine cunoscut. Artista și-a descoperit întâmplător talentul de a picta cu zațul de cafea. Astăzi, are deja 9 expoziții și este una dintre cele mai talentate artiste din țară. S-a îndrăgostit de Chișinău

Anna s-a născut în Ucraina, dar a copilărit și a locuit mult timp în Transnistria. A făcut mai întâi pictura la școala de arte, apoi a urmat Universitatea de Arte din Tiraspol. Artista a venit în Chișinău acum doi ani, pentru a evada dintr-un oraș în care “sunt foarte mulți pictori, iar cei mai în vârstă nu le permit celor tineri să se manifeste.”

Decizia Annei de a se stabili la Chișinău a depins de căderea liberă pe podea a unui … bănuţ. “Am aruncat moneda în sus și am spus că dacă va cădea partea cu vulturul, voi pleca la Chișinău. Și așa a fost să fie”, povestește Anna râzând. “I-am spus mamei că merg la Chișinău ca să iau totul de la început. Aveam aici un cunoscut, dar nu știam dacă mai stă în capitală. La început, închiriam o cămeruţă mică, apoi mi-am făcut prieteni.” Anna crede că fiecare oraș își are “duhul” său, iar cel al Chișinăului a primit-o cu brațele deschise.

O pictoriță “foarte tânără”

Anna are acum experiență în pictura cu cafea, însă își amintește cu emoție de începuturi, de prima sa expoziție și de reacțiile pe care le-au avut iubitorii de artă. “Priveam o pictura de-a mea, iar alături de mine era un bărbat, care îmi spuse: „ce pictură frumoasă, ce talent! Dacă aș putea, i-aș strânge mâna acestui pictor”. Eu m-am întors și i-am întins mâna, iar el a exclamat: „Vai, dar sunteți foarte tânără…”. De fapt, oamenii reacționează diferit când văd pictura în cafea. Unii pur și simplu nu cred că aşa ceva există.” Cei care îi văd lucrările Annei spun că cel mai mult sunt fermecaţi de tehnica artistică cu care au fost realizate.

Pictorița care nu poate găti

Anna spune că motto-ul ei este destul de simplu: vrea să arăte că, dincolo de ce vedem noi, este ceva mai mult. „Dacă un om stă și cerșește cântând la vioară, nu e neapărat să treci pe lângă el și să îi arunci un leu, poți pur și simplu să te așezi alături și să asculți ce cântă.” Anna are și un regret – nu poate găti, nici măcar ochiuri. “Singura mâncare pe care pot să o fac este să încălzesc semifabricate în cuptorul cu microunde”, râde Anna. Recunoaşte că apreciază cel mai mult micile bucurii ale vieții.

Până la următoarea expoziție au rămas zile numărate, iar pictorița se grăbește să își finalizeze colecția începută. “Acasă am un tablou la care lucrez deja de mult timp, dar azi o să-mi spun: gata, trebuie să îl termin.” Pictorița Anna Pronina a avut multe oferte de lucru în străinătate, însă de fiecare dată a refuzat. “Aveam momente când spuneam că trebuie să plec din Chișinău, însă niciodată nu o pot face. Probabil este același “duh” al orașului, care m-a întâmpinat atunci când am venit şi nu mă lasă să plec acum. Și nici nu vreau. Mi-e drag Chișinăul și arta de aici.”

Distribuie articolul: