A fost hotărîtă să-şi îndeplinescă visul de a cunoaşte esenţa culturii budiste învăţînd yoga , cum s-ar spune, direct de la sursă. După reîntoarcerea din India, s-a deschis oberlihtul pentru aceea care avea să se numească Cristina Harmony, fata car

Pace, dragoste, armonie, sunt doar cîteva cuvinte cheie pe care le vei întîlni aici, iar blîndeţea zîmbetului ei va mişca pînă şi cel mai încrîncenat om de pe Planetă. E femeia care are la bază termeni ca: spiritualitate, puritate … dar totodată nu se sfieşte să ne vorbească, în termeni clari, despre sex. Pentru asta jos pălăria în faţa ei! Şi îndrăznesc să zic – Namaste maestre!

De ce Yoga?

Pentru că am simţit că e calea mea… O cale în care sunt fericită, plină de dragoste, în armonie cu mine însumi şi toţi cei din jur. De regăsire a cine sunt cu adevărat, de uniune…

… incredible India

Da, ea cu adevarat este așa în viziunea mea. Doar coborînd din avion în Mumbay am simţit aerul plin de dragoste, bunătate, puritate, spirit…
M-au primit ca în familie – o inimă deosebit de mare, oriunde aș fi mers… locuri deosebit de frumoase – emoţii şi amintiri superbe, experienţă extraordinară.

Cum ţi-a venit ideea cu India și cine ţi-a fost alături atunci?

Să știţi că a fost o chemare a sufletului… De cînd am început să practic yoga, muzica indiană (chitara), mîncarea vegetariană, spiritualismul – toate mi-au fost atît de aproape de suflet!

Și desigur, simţeam că în practica mea, a celor cu care împărţeam bucuria lăuntrică, lipsește ceva important – şi graţie acestei călătorii minunate am regăsit o adevarată comoară, am revenit mult mai fericită şi plină de pace. Dorinţele devin realitate – important e să credem în ele cu adevărat. Daca dorinţa de a vizita India s-a împlinit – vă susţin să credeţi cu adevarat că totul e posibil în această minunată viaţă!

Alături mi-a fost toată familia, prietenii, le mulţumesc tuturor.

Care sunt particularităţile mentalităţii moldovenești care impiedică înţelegerea deplină a fenomenului yoga?

N-aş fi vrut să critic sau să emit judecăti, eu îi iubesc pe toţi şi îi accept pe fiecare ca parte din mine, din D-zeu… doar că la fiecare vine mai devreme sau mai tîrziu procesul de maturizare, de auto-cunoaştere!

Cu ce greutăţi se confruntă o tînără afaceristă în cazul deschiderii unei săli de Yoga la noi in Chişinău?

în primul rînd aș vrea să-i mulţtumesc jumătăţii mele pentru toata susţinerea și dragostea pe care mi-o oferă în fiecare clipă… și familiilor noastre, prietenilor adevăraţi! Sincer de cînd am început sa văd tot ce mi se oferă și tot ce ofer în formă de dar – greutăţile dispar și e doar armonie…

Pe fundalul isteriei moldovenesti faţă de `sporturile pentru figura` ce are sala ta Yoga Harmony în plus?

Sporturile pentru figură zici, noi nu obişnuim să utilizăm aceşti termeni .Cineva spusese odată vis-a-vis de fraza precedentă: dacă vrei sa-ţi faci silueta ar fi mai bine sa mergi la înot.Eu doresc să dau tot ce e mai bun oamenilor (asta e misiunea mea), de asta am tins să ajung la sursă, adică în India şi să o patrund în esenţă ca să o pot emana bucuria cu tot sufletul. La noi la sală se face primul pas de conștientizare, de readucere aminte cine suntem cu adevărat…este luat totul în ansamblu – suflet, corp şi minte – toate în armonie. Este o creştere continuă, fiecare moment este ghidat de învăţătura minunaţilor Patangali, Iyengar şi alţi superbi maeștri.

De la ce începe Yoga? O persoană ce se decide să practice yoga înainte de toate trebuie să treacă un curs de iniţiere?

De la Yama și Nyama, adică pornim de la calităţile de bază ca: sinceritatea, disciplina, respectul, responsabilitate sexuală, studiu continuu, dedicaţia totală…

Apropos de iniţiere, ştiu că le vorbeşti elevilor tăi despre fenomenul dat. Dacă aţi iniţia un congres al yoghinilor din R.Moldova în care s-ar pune la discuţie includerea disciplinei de ştiinţe erotice ai include aici şi proba…orală?

Cu siguranţă (rîdem)! Doar că la noi încă este prea devreme să vorbim despre astfel de lucruri, societatea noastră nu este încă pregătită (sexual vorbind), mai degrabă le-ar condamna, le-ar ignora.

Cînd vom fi pregatiţi,de cîtă vreme mai este nevoie?

Nu există o dată limită, procesele decurg in mod natural.

Există un mare paradox. De ani buni sexul este condamnat, ponegrit, pe cînd unii îl ridică în slăvi, asociindu-l cu un proces de `Dumnezeire`. Are şanse oare să devină vreodată sacru?

Sexul este sacru doar că, cu mare regret, tot noi am denaturat frumuseţea sa incontestabilă.

(va urma)

Distribuie articolul: