Desfășurat în premieră în Republica Moldova, programul de accelerare a startup-urilor din industria modei „Fashion Acceleration Program” s-a încheiat cu desemnarea și premierea câștigătorilor. Cele șase branduri accelerate au prezentat evoluția afacerii pe parcursul ultimei jumătăți de an în fața unui juriu de specialitate.

„Astăzi noi observăm că ne ridicăm în acest lanț valoric, tot mai multe companii care se lansează cu branduri si colecții proprii, participă la diverse evenimente din domeniu la Paris, Milano… Încet, încet acest sector prinde aripi. Însă creierul acestui sector sunt designerii. Prin acceleratorul ZIPhouse au fost școliți mai mulți designeri de către specialiști din diferite țări: Germania, Franța, etc. Observăm un salt calitativ enorm față de cum erau la început și cum este astăzi”, a declarat Sergiu Botezatu, manager superior de proiecte, USAID Moldova.

Finaliștii programului au fost selectați în baza performanțelor înregistrate în ceea ce privește dezvoltarea capacității și potențialului de export, dezvoltarea modelului de afacere, branding și marketing,  creativitate și capacitate de inovare în soluționarea problemelor,  evoluția echipei, dar și capacitate de prezentare a afacerii.

01162.00_00_46_17.Still002

„Am fost cu toții impresionați de progresul tuturor brandurilor care au fost in accelerator. Am văzut că sunteți motivați – motivați să vă dezvoltați nu doar aici, în Moldova, dar și peste hotare. Pentru noi este foarte important să știm că ajungeți atât în România, acolo unde merge Lavielace, dar și terminând cu Franța, Italia, acolo unde aveți aspirații ceilalți din voi sa va afirmați”, a remarcat Doina Nistor, director al Proiectului de Competitivitate din Moldova.

Echipele brandurilor Move și Sophie au înregistrat cele mai înalte performanțe pe durata „Fashion Acceleration Program” și s-au ales cu premii de valoare ce vor contribui mai departe la consolidarea brandului: training-uri, mentorship și networking timp de 2 săptămâni în cadrul Fashion Technology Accelerator Milan (Italia) pentru câștigătorii locului I – brandul MOVE și suport financiar în valore de 1.000 de dolari USD pentru următoarele 6 luni, însemnând diverse oportunități educaționale, participări la expoziții sau pentru crearea și dezvoltarea imaginii de brand – acordat pentru Sophie.

calancea fap

„Pentru mine ăsta a fost un șut, dacă nu un imbold. Am creat încă o colecție, una nouă, în plin sezon, iar acest lucru nu poate decât să ne uimească, ne-am întrecut pe noi înșine. Poate făceam acest progres și fără accelerator, însă cu siguranță că într-un timp mult mai îndelungat. Dacă ar fi să recomand acum tinerilor, ar fi doar să aplice nu vor vor avea absolut nimic de pierdut”, spune designerul Sophie, Elena Zbârnea.

La fel, toate echipele care au finalizat programul vor beneficia pe parcursul următoarelor șase luni de acces gratuit la facilitățile Centrului „ZIPhouse”.

„Acest proiect ne-a făcut să avem pași foarte accelerați, să pășim cu pași imenși, giganți și să ajungem acolo unde am ajuns”, spune Ala Lerner, cofondatoare b’Queen, una dintre finaliste.

„Noi am lansat acum câteva zile brandul nostru Lavielace pe piața românească. Cred că noi ca echipă din Moldova putem să facem asta, că avem un produs calitativ, piața care poate să îl accepre și plasamentul potrivit”, declară Geo Lupașcu, cofondator Lavielace.

sophie fap

„Fashion Acceleration Program” este un program dedicat antreprenorilor din sectorul industriei ușoare, care le oferă oportunitatea de a-și accelera afacerea prin dezvoltarea modelelor de business și a produselor sub îndrumarea unui grup de mentori și experți locali, precum și internaționali. Proiectul  a fost lansat în februarie 2017 de Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii ZIPhouse în colaborare cu Fashion Technology Accelerator Milan și Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS), fiind susținut de USAID și Guvernul Suediei prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova.