Fără nunți sau cumătrii, piețele și restaurantele se vor închide mai devreme, iar testul negativ la COVID1-9 este obligatoriu la intrarea în țară. Sunt câteva dintre noile restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), în urma ședinței din 19 martie.

Așadar, piețele vor fi deschise de la ora 07:00 și până la 15:00

Centrele comerciale și magazinele nealimentare vor activa doar până la ora 18:00. Cafenelele și restaurantele vor fi deschise până la 20:00. Până la ora 07:00 dimineața, acestea își pot continua activitatea cu serviciul de livrare. Se interzic nunțile, cumătriile și alte evenimente în localurile de alimentație publică. De asemenea, se interzice desfășurarea întrunirilor profesionale în masă, a competițiilor sportive. Se interzic târgurile și expozițiile.

Rămâne în vigoare interdicția prezenței spectatorilor în teatre și sălile de spectacol

Testul negativ la COVID-19 devine obligatoriu la intrarea în R. Moldova. Acesta trebuie făcut cu 72 de ore înainte de intrarea în țară. Cei care nu au testul, indiferent de țara din care vin, vor sta în autoizolare timp de 14 zile.

Cât ține de procesul educațional, deciziile se vor lua de către instituțiile de învățământ la nivel local, în funcție de situația epidemiologică, scrie AGORA.

„Toate raioanele practic sunt în cod roșu. Cel mai grav este în Chișinău. Codul roșu se aplică când se constată 100 de persoane infectate la 100 mii de populație. La Chișinău, avem 1.460 de cazuri de infectare la 100 mii de populație, ce depășește de 14 ori limita de instituire a codului roșu”, a spus premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Populația este îndemnată să respecte restricțiile impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, iar Ciocoi anunță înăsprirea activității de control din partea oamenilor legii.

Foto: Reuters