Festivalul de cântec românesc, Mamaia, nu se va mai organiza anul acesta, când ar fi fost sărbătorită ce-a de-a 50-a ediţie. Consiliul Judeţean Constanţa nu are fonduri suficiente pentru acest eveniment care a scris istorie în muzica românească. Fostul preşedinte al juriului, Mădălin Voicu, a spus pentru click.ro că ar fi nevoie de vreo 700.000 de lei. Anul acesta, în locul unei ediţii jubiliare a bătrânului Festival Mamaia, la care s-au lansat numeroase piese şi tot atâtea artişti, a rămas doar amintirea ediţiilor din anii trecuţi. Miercuri noapte, la emisiunea “Vara pe val” de la TVR2, Adrian Enache, care prezintă showul, a anunțat că, joi seara, va organiza, împreună cu colegii lui, o seară dedicată festivalului, la care vor lua parte câștigătorii trofeelor din ultimii ani de la acest festival.

Suma necesară organizării ediţiei jubiliare de la Mamaia nu este una uriaşă, în comparaţie cu altele. „Între 600 şi 700 de mii lei ar ajunge pentru organizare… Aştept, totuşi, suma e derizorie pentru un festival, care a scris o anumită istorie”, a spus Mădălin Voicu, preşedintele juriului Mamaia la ultimele ediții pentru sursa citată. De obicei, festivalul se ţinea pe scena Teatrului de Vara din Mamaia sau la Teatrul „Soveja”, din Constanţa. Anul acesta, altele sunt distracţiile la care apelează turiştii de pe Litoral.

 

Muzica româneacă era pe litoralul ei
Prima ediţie a Festivalului Mamaia a avut loc în vara anului 1963, când s-a născut ideea unui festival de muzică uşoară, care avea ca scop promovarea muzicii uşoare româneşti. Tot atunci s-a inaugurat şi un nou Teatru de Vară. Iniţial, festivalul a fost unul de creaţie. În 1976, Festivalul de la Mamaia a fost întrerupt şi s-a reluat abia în 1983, cu două secţiuni, Creaţie şi Interpretare. Din 1991 s-a introdus şi secţiunea Şlagăre, iar din 2006, festivalul a revenit la două secţiuni. În urmă cu doi ani a fost introdusă şi secţiunea rock „Teo Peter”. În lipsa Festivalului Mamaia, anul acesta s-a inventat un alt festival, intitulat „Mamaia Music Awards”, organizat de impresarul Dan Leonte, a cărui primă ediţie va avea loc la 9 august.

Pe scena Festivalului Mamaia au urcat de-a lungul timpului artişti şi compozitori care au scris o pagină de aur în istoria muzicii româneşti. Aici s-au lansat foarte mulţi interpreţi şi numeroase şlagăre. Margareta Pâslaru, Marina Voica, Horia Moculescu, Marius Ţeicu, Aurelian Andreescu, Corina Chiriac, Angela Similea, apoi Mădălina Manole sau Cătălin Crişan sunt doar o parte dintre numele care au scris istorie la Mamaia.

 

Natalia Barbu și Karizma – premiate la Mamaia
Interpreta Natalia Barbu a participat la Festivalul de muzică Mamaia la începuturile carierei sale. În anul 1998, artista a luat premiul I la una dintre secțiunile concursului, acest premiu însemnând un pas foarte important pentru artistă în domeniul muzicii ușoare.

Trofeul Festivalului de la Mamaia a fost câştigat în 2009 de Karizma, care a participat cu numele ei de buletin, Olga Fesenco ( 21 de ani). Piesa care i-a adus succesul – “Doar iubirea ta”, pe care Olga a cântat-o în finală este compusă chiar de ea. Karizma s-a ales atunci cu un autoturism Skoda Fabia.

În 2007 Trupa „Millenium” a susținut un recital în cea de-a doua zi a Festivalului Național de Muzică Ușoară „Mamaia 2007″ din Romania. Doi ani mai târziu, deja într-o altă componeță, trupa Millenium a repetat experiența, fiind deja invitații speciali de recital ai Ramonei Bădescu, cu care aveau o colaborare.