În instituțiile medicale din Moldova, majoritatea pacienților pierd ore în șir stând la coadă la ușa doctorului în speranța că vor ajunge să fie consultați. Pentru a rezolva această problemă, spun specialiștii, nu este nevoie de soluții extreme, ci doar de planificare și programare eficientă. Sistemul Informațional Integrat în Sănătate (SIIS) permite acest lucru. El oferă posibilitatea de programare a pacienților în regim online, ținându-se cont de orarul de muncă al doctorilor.

Este important să cunoaștem că angajații instituției medicale, fie de la spital sau de la Centrul de Sănătate, pot intra în sistem doar folosind un cont de utilizator creat de administrație. Angajații vor avea acces la el în funcție de responsabilități. De exemplu, accesul în SIIS la datele pacienților va fi diferit pentru personalul de laregistratură de cel al medicului specialist.

Cum se face programarea pacientului la doctor

Acesta poate fi înregistrat atât de personalul de la registratură, cât și de către medicul specialist. Mai mult, pacientul își poate face singur programarea. Fiecare însă va trebui să aibă un cont de utilizator propriu: medicii își vor crea cont prin E-Sănătate-medici, personalul de la registratură – prin E-Sănătate-instituții, iar pacienții prin – E-Sănătate-pacienți. Programările vor fi incluse într-un orar de lucru, gestionat și creat de administrația instituției medicale pentru fiecare medic în parte. Orarul de muncă al doctorilor va putea fi vizualizat de către persoanele care au acces la sistem – personalul de la registratură, medicii specialiști și asistentele medicale.

Sistemul permite doctorilor să-și planifice singuri vizitele pacienților. Același drept îl au cei de la registratură, precum și alți medici specialiști. Cei din urmă trebuie să țină cont însă de programările și orele disponibile ale fiecărui doctor din instituție.

Pe lângă programarea pacienților în regim online, doctorii vor putea pune diagnosticul și chiar indica tratament pacientului. Datele sunt incluse în fișa medicală electronică a bolnavului. Deci, tot procesul de muncă este digitalizat, astfel încât pacientul să beneficieze de asistență medicală cât mai operativ, fără să fie nevoit să aștepte concluziile doctorului pe suport de hârtie.

Cu un singur click medicul completează fișa pacientului, include diagnosticul și lista medicamentelor prescrise împreună cu modul de administrare, dacă este nevoie. Ca medicii să poată opera interacționa cu pacientul, acesta va trebui să fie înregistrați în Sistemul Informațional Integrat în Sănătate. De asta se vor ocupa persoanele de la registratură. Mai întâi pacientul este căutat în sistem, pentru a vedea dacă nu a mai fost înregistrat. Ulterior îi va fi creat un dosar electronic de sănătate și i se va deschide un cont de utilizator.

Vă reamintim că Sistemul Informațional Integrat în Sănătate, care permite inclusiv programarea la medic în regim online, reprezintă un soft digitalizat de management al instituțiilor medicale. Astfel, toate documentele instituțiilor medicale pot fi ținute în format electronic și nu pe hârtie cum se întâmplă acum.

Sorina David

Distribuie articolul: