Joi, 22 mai crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului antologic de poeme Falsul Dimitrie de Dumitru Crudu, apărut la Editura Cartier în Cartier popular, colecție coordonată de Gheorghe Erizanu. Falsul Dimitrie este al doilea volum, apărut în seria de antologii Cartier ale poeților contemporani români, după Antologic de Eugen Cioclea (apărut în ianuarie 2014). 

Vizitatorii Librăriei vor beneficia astăzi, la lansare de un preț promoțional al volumului, care se va vinde la 68 lei. Cartea a apărut într-un tiraj de 600 exemplare cu ajutorul Ministerului Culturii. Volumul va apărea și în format ebook pe www.iBookstore și www.cartier.md. Alături de autor, la lansare vor participa: Lucia Țurcanu, critic literar; Maria Șleahtițchi, scriitor; Cristina Cârstea, poet; Nichita Danilov, scriitor. Moderatorul evenimentului – Em.Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier

Afis, Dumitru Crudu„Dumitru Crudu simulează sfiala scriiturii pentru  a spori efectele îndrăznelilor. Lucrând decomplexat  pe materia complexă a senzaţiilor, dar şi pe cea sugerată  a frustrărilor şi nostalgiilor, el nu mai exersează în inefabilul sentimentelor, ori stărilor, în mitologia erosului, ci în convulsiile lui carnale, fixând sentimentul cu un limbaj direct, în viscere şi obsesii (…). Crudu rămâne în conceptul melancolic al eroticii, încercând să-i salveze misterul, chiar şi în cele mai sordide condiţii. Tentativa sa de a-l trivializa ţine mai degrabă de polemica limbajelor şi a toposurilor literare, nefiind, în fond, decât o permutare scenografică a cadrelor idilice: din crângul romantic, în bucătăria jegoasă”, declară Al. CISTELICAN.

„Dumitru Crudu este un poet prolific, proteic (…) obsedat de o perpe-tuă fugă şi regăsire de sine”, subliniază Gheorghe CRĂCIUN. Precizăm căDUMITRU CRUDU s-a născult la 8 noiembrie, 1967, în satul Flutura, Ungheni. A studiat jurnalismul la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Chişinău (1985-1987), apoi limba georgiană la Facultatea de Litere a Universităţii din Tbilisi (1987-1991), pe care o abandonează în plin război civil. Licenţiat al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Transilvania” din Braşov, unde i-a avut ca profesori pe scriitorii Al. Cistelecan, Gheorghe Crăciun, Alexandru Muşina, Virgil Podoabă, frecventând totodată cenaclul „Interval” condus de poetul Andrei Bodiu.

P

Distribuie articolul: