Nu, fusta mini nu a fost inventată de către bărbații din Scoția. Rădăcinile acesteia se trag din creativitatea unei femei de aproape 81 de ani! Mary Quant este recunoscută, în lumea modei, ca și un designer absolut, care a revoluționat industria fashion-ului.

Are sânge londonez, iar pasiunea pentru modă s-a născut în timp ce studia la Goldsmith’s College of Art. Întâmplarea fericită a făcut ca în 1955, Mary Quant, împreună cu soțul și un prieten de-al său, să deschidă propriul său butic în orașul britanic Chelsea. Anume în acel butic se vindea o colecție care avea să influențeze asupra tendințelor Street Style, care avea să se nască în anii ’60.

Anume în acea perioadă devenea tot mai populară noțiunea de feminism, în timp ce feminitatea, ca și percepție, începea să fie uitată. În schimbul formelor voluptoase, la modă deveneau picioarele lungi și scurte, motiv perfect pentru scurtarea fustei. Anume atunci Mary Quant a inventat modelele vestimentare „Lolita” și „Școlărița”!

Stilul vestimentar huliganic al celor din „The Rolling Stones” tot  Mary l-a conceput – un stil cu totul opus băieților de la „The Beatles”!

Mary Quant este una dintre primele femei care au început să utilizeze fibrele sintetice, iar în 1962 a devenit inventatoarea celebrelor fuste mini.

Patru ani mai târziu, peste 16 branduri au recrutat-o pe Quant pentru a le produce acest articol atât de râvnit în garderoba fiecăriei femei. Tot atunci, în 1966, a primit ordinul regal The Most Excellent Order of the British Empire, care a făcut-o și mai recunoscută. 

Ingeniozitatea acestei femei a ajutat-o ca în anii ’70-’80 să devină autoarea unor linii întregi de produse cosmetice și de uz casnic, iar 8 ani mai târziu, a conceput și designul interior al automobilului „Mini”.

O realizare importantă, care a venit mult mai târziu în viața lui Mary Quant (tocmai în 2002) este faptul a devenit bunică pentru prima oară!

Și cum ce este al Cezarului, la Cezar ajunge, acum câteva zile, New Year Honours scria că Mary Quant a fost inclusă în raportul anual al New Year Honours, ca și o nouă purtătoare a titlului de „Damă”, oferit de Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii.

Acest titlul este echivalent cu ordinul de „Cavaler”, oferit tot de către Familia Regală a Marii Britanii.

Foto: shadowvue.wordpress.comlifestylelaundry.comstarsignstyle.com,  dailymail.co.uk

Distribuie articolul: