După cum anunţă Los Angeles Times , cercetatorii de la Harvard au descoperit de ce mai mulţi dintre noi sunt atît de tentaţi să împărtăşească orice gînd sau activitate din viaţa privată pe reţelele de socializare cum ar fi  Twitter, Facebook, Pinterest sau altele.
Într-o serie de experimente, cercetatorii au descoperit ca motivaţia de a posta informaţii personale pe reţelele de socializare creiază aceeaşi  senzaţie de plăcere în creier precum consumul de alimente, cîştigul de bani sau un act sexual. Astfel că prin dezvăluirea în public a unor trăiri de moment este pentru creierul nostru o experienţă ce aduce satisfacţii.

Acest lucru explică şi studiile făcute recente de utilizare a Internetului, care arată că aproximativ 80% din mesajele postate pe Twitter şi Facebook constau pur şi simplu din anunţuri despre propriile trăiri şi sentimente

Cercetătorii au analizat reacţia creierului la diverse întrebările ce ţin de propriile opinii dar şi  întrebări către aceiaşi subiecţi să povestească despre alţi oameni. Ei au descoperit că regiunile creierului asociate cu recompensa – erau puternic afectat de o senzaţie plăcută atunci cand oamenii vorbeau despre ei înşişi, şi mai puţin atunci când povesteau despre altcineva.

În a doua parte a studiului, cercetatorii au vrut sa afle cît de important este să fie şi altcineva părtaş în procesul de auto- dezvăluire.

“Noi nu ştiam dacă auto-dezvăluirea oferă satisfacţii pentru că te gândeşti la tine iar acest gînd provoacă sentimente plăcute, sau este mai important dacă împărtăşeşti acest gînd cu altcineva”, a spus Diana Tamir, şefa cercetării.

Cercetatorii au descoperit că  de fapt satisfacţia majoră a creierului este atunci când subiecţii împărtăşeasc gândurile lor cu un prieten sau membru de familie, decît atunci cînd păstrează gândurile şi trăirile în privat.

“Cred ca studiu explică de ce oamenii folosesc site-uri de socializare atât de des”, a spus Tamir. “Cred că explică de ce există Twitter şi de ce este atît de popular Facebook , pentru că oamenilor le place să facă schimb de informaţii despre viaţa lor.”

Distribuie articolul: