Molarii erudiției sau așa zise-le măsele de minte sunt pe cale de dispariție! Cel puțin asta susțin stomatologii și tot ei ne spun că, această „schimbare” din cavitatea noastră bucală nu va avea nicio consecinţă asupra organismului uman. Așadar, curând nu va mai fi nevoie să ne supunem unor proceduri dureroase, precum extracțiile dentare. Pare a fi o noutate foarte bună, dar până dispar „ele”, vezi mai jos ce daune îți pot provoca.

Ca urmare a dezvoltării omului, a modificării masticaţiei şi a alimentaţiei moderne, maxilarele s-au micşorat şi nu mai permit apariţia tuturor celor patru molari de minte, ei rămân incluşi şi vor fi descoperiţi radiologic întâmplător.

Ultimii apăruţi în cavitatea bucală, molarii erudiției sau, popular, măselele de minte, ajung să facă mai mult rău decât bine organismului. Ba mai mult, sunt consideraţi în literatura de specialitate ca „reces evolutiv”, specialiştii afirmând că în timp, odată cu evoluţia speciei umane, vor dispărea pentru că nu au niciun rol sau prea puţin în masticaţie.

Frecvent la erupţie produc probleme: înghesuiri dentare, datorită acțiunii de presiune pe dinţii din faţă, apar pericoronarite, adică inflamaţia gingiei cu infecţia ei, care duce la dureri foarte mari până în articulaţie, ureche, ochi etc. Pot să rămână incluşi în os şi să erupă odată cu extracţia dinţilor din faţă sau să nu erupă niciodată”, a explicat dr. Vlad Deac, medic stomatolog.

De fapt, bătaia de cap, la propriu şi la figurat, abia începe odată cu apariția acestora pentru că, de cele mai multe ori, se întâmplă ca o măsea să-şi facă simţită prezenţa prin dureri şi victime colaterale – afectarea măselelor din jurul său. Aşa că extracţia devine soluţia optimă pentru nopţi liniştite.

Durerea, aşadar, este cea care te-ar pune urgent faţă în faţă cu stomatologul. Dar nu numai. O intervenţie de extracţie ar trebui să aibă loc şi în cazul în care dinţii nu-și găsesc locul pe arcadă.

Măseaua de minte aduce o mulţime de necazuri:

Deşi apar ultimii în cavitatea bucală, la vârsta maturităţii, molarii de minte nu sunt atât de diferiţi de ceilalţi dinţi. Ba mai mult, ei pot deveni la fel de utili ca ceilalţi, dacă vor creşte corect şi vor fi susţinuţi de gingii sănătoase. În caz contrar, ei pot modifica chiar şi aspectul estetic. În literatura de specialitate sunt consideraţi ca „reces evolutiv”, specialiştii afirmând că în timp, odată cu evoluţia speciei umane, vor dispărea pentru că nu au niciun rol sau prea puţin în masticaţie.

Există, însă, şi situaţii în care dintele rămâne încarcerat în gingii, ţesuturile din jurul său se pot inflama, iar de aici până la infecţie nu mai e decât un singur pas. Medicul dentist este cel care decide tratamentul şi tot el recomandă extracţia, în cazul unei inflamaţii repetate.

Alte complicaţii care pot apărea: retenţia crescută a plăcii dentare, carii foarte greu de tratat, atât pe molari, cât şi pe dinţii alăturaţi. Netratate, aceste carii cauzează dureri intense la nivelul mandibulei, probleme la mestecat şi chiar senzaţia de zvâcnire a nervului în locul afectat. În plus, prezenţa molarilor bolnavi pot duce la complicaţii precum boli gingivale, infecţii severe ce pot provoca chiar şi încleştarea gurii (gingivita purulentă), nemaivorbind de înghesuirea dinţilor, carii sau chisturi. Oricare dintre aceste probleme impune, aşadar, o vizită la cabinetul stomatologului.

Extracţia măselei de minte

O simplă radiografie panoramică îi va arăta medicului tău ce are de făcut. De cele mai multe ori, însă, extracţia rămâne varianta cea mai probabilă, procedura fiind denumită germectomie.

Aveţi în vedere că extracţia este dureroasă doar atunci când dentistul foloseşte un instrumentar clasic. Şi asta pentru că acesta nu este deloc flexibil, adeseori, faţă de intrumentele moderne care pot uşura semnificativ procesul.

După extractie, este recomandat să:

* Luăm un analgezic în caz de durere;

* Nu consumăm lapte şi alcool, dar mai ales să nu fumăm;

* Aplicăm comprese reci pe zonă pentru a reduce inflamaţia;

* Evităm masticaţia în acel loc timp până la 48 de ore;

Distribuie articolul: