Alexandru Podolski este un student moldovean, care a trăit cea mai mare aventură din viaţa sa. La invitaţia prietenului său, Max Kegfire, Alexandru, împreună cu încă şase tineri din Moldova, au ajuns în sudul Asiei, pe una dintre cele mai frumoase ţări insulare – Sri Lanka. Nu fusesem nicăieri mai departe de România şi Ucraina şi am acceptat să merg în Sri Lanka. Aveam multe emoţii, însă ele au fost pozitive. Sri Lanka este o ţară care îţi dă linişte şi pace sufletească. Acesta este un motiv pentru care aş vrea să trăiesc în Sri Lanka – simplitatea cu care ei percep lucrurile. 

Oamenii din Sri Lanka sunt deosebiţi. Feedback-ul a fost întotdeauna pozitiv, iar la afirmaţia că suntem din Moldova, ei reacţionau „Mordovia? Maldive? Mongolia?”. Unicul defect pe care îl posedă unii localnici este faptul că ei văd turiştii ca pe o sursă de bani, dar trebuie înţeleşi şi iertaţi, căci asta se întâmplă din cauza sărăciei. Moldovenii ar trebui să înveţe de la ei să fie mai spirituali şi mai simpli. Noi vrem să arătăm că avem de toate şi suntem nemulţumiţi, ei însă nu au multe, dar se bucură de ceea ce au. 

Tangalle este un oraş pe malul Oceanului Indian, care mi s-a întipărit cel mai mult. Probabil din motivul că acolo am făcut cunoştinţă cu unul dintre cei mai plăcuţi oameni pe care i-am întâlnit vreodată. Dihan, proprietarul ospitalier al guest-house-ului unde ne-am cazat, s-a încadrat foarte uşor în cercul nostru de prieteni. 

E foarte important ca atunci când te aşezi la masă, să anunţi că nu vrei mâncarea condimentată. Pentru prima dată am comandat o pizza europeană. După care am încercat orezul. În Moldova nu eram amator de orez, acolo însă îl mâncam în porţii gigante.

Sri Lanka este adăpostul unei Grădini Eden. Probabil că nici oceanul şi nici munţii nu m-au impresionat atât, cât plantaţiile de ceai. Acestea se află în munţi, iar atunci când norii se află mai jos de poale, se formează o imagine senzaţională, care mi se asociază anume cu specificul acestei ţări.

Pentru mine, o vacanţă de vis este călătoria într-o ţară care nu este invadată de mulţi turişti, să fie mai spre Est, în Orientul Mijlociu şi să fie cât mai ieftină. Un scop pe care îl am în călătorii este să nu merg cu 800 de euro pentru o săptămână în Turcia, ci cu 500 dolari în șapte ţări. În Sri Lanka am plătit aproximativ 15 dolari, pe zi, cazarea şi mâncarea. Asta ar trebui de educat în moldoveni, să înveţe să călătorească individual, pentru că o agenţie de turism oferă calitate, un bazin şi un hotel, pe când o ţară are cu mult mai multe de oferit, chiar gratis!

Sri Lanka este o ţară pentru persoanele care nu au uitat de spiritualitate. Ea poate să ofere ceea ce alte ţări nu-ţi pot oferi. Călătoria aceasta mi-a trezit în mine dorinţa de a călători, devenind astfel un sens al vieţii, o boală care schimbă gândirea şi care te face să vezi dincolo de pozele din enciclopedii. De atunci am reuşit să vizitez Spania, Insulele Baleare, Belgia, Olanda, Franţa, Luxemburg ş.a. Acum, vreau să ajung în Asia, Africa, America de Sud, acolo unde frumuseţea naturală se manifestă liber şi din abundenţă.

Foto: arhiva personală

Distribuie articolul: